Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на

...
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на
Коментари Харесай

Повече за: Асафетида подправката - билка

Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки това, на Индийския субконтинент, където подправката се назовава Хинг, е също постоянно употребена. Там даже е наричана " храната на боговете ". Освен забавния усет, който придава, асафетида е известна с редица здравословни изгоди за организма. Има антибактериални, антивирусни свойства, работи като антикуагулант и усъвършенства положенията при проблеми с дихателната система и стомаха. Използва се в аюрведичната медицина.



Извлича се от соковете на растение от фамилията на копъра, само че много по-голямо, от което се събира смола, която се стрива. В кулинарията се употребява главно за вегетариански ястия, само че добре се връзва и с риба и месни. Не се употребява за поръсване на ястията, тъй като има мощен мирис. Добре е да се разтвори първо във вода или в лой.


Явно в подправката има много съединения, които наподобяват други аромати, тъй като даже при едни картофки вкъщи коментирахме, че чувството е, че в тях има нещо месно. Асафетида има лек горчив усет, за това е добре да се комбинира с куркума, джинджифил, кориандър, синап.

Предлагам ви да опитате моите бързи и лесни предписания за:



Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР