Артритът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с болезнено възпаление на

...
Артритът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с болезнено възпаление на
Коментари Харесай

Четири храни и напитки, които облекчават артрита

Артритът е автоимунно заболяване, характеризиращо се с мъчително инфектиране на една или повече стави в тялото. Освен ставите, заболяването може да засегне сухожилията, мускулите, хрущялите, съединителните тъкани.

Известни са над 100 форми на артрит. Най-разпространените измежду тях са остеоартритът и ревматоидният артрит.

Освен медикаментите, подобаващата храна може да облекчи мъчителното положение. Експертите предлагат следните хранителни артикули:

Черен шоколад
 
 Богатият на антиоксиданти черен шоколад може да облекчи възпалението Богатият на антиоксиданти черен шоколад може да облекчи възпалениетоThinkStock/Getty Images
Богатият на антиоксиданти черен шоколад може да облекчи възпалението. Препоръката на експертите е да се употребява черен шоколад, съдържащ 60 или повече % какао.

Зелен чай

Зеленият чай е възхваляван като една от най-здравословните питиета на планетата. Подобно на черния шоколад, зеленият чай е богат на антиоксиданти и субстанции, които облекчават възпалението и мъчителното чувство при артрит.

Куркума и джинджифил
 
 куркума Куркумата има противовъзпалителни свойстваThinkstock/Getty Images
Куркумата има противовъзпалителни свойства. Джинджифилът също е потребен за облекчение на артритна болежка. Двете подправки могат да се прибавят към чай, ястия и тестени печива.

Сьомга

Сьомгата и риби като скумрия и сардина са отличен източник на омега-3 мастни киселини и също способстват за облекчение на артритна болежка. Експертите предлагат въпросните риби да се употребяват два пъти седмично. Богати на витамин С артикули

Според проучване дефицитът на витамин С е обвързван с нараснал риск от артрит. Витаминът е значим за положителното положение на колагена - главния белтък в съединителните тъкани. Богати на витамин С храни са портокалите, ананасът, ягодите, броколито. 

Вижте още здравословни препоръки:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР