Артистката, която стои зад скулптура на морж, евтаназиран по спорен

...
Артистката, която стои зад скулптура на морж, евтаназиран по спорен
Коментари Харесай

Откриха скулптура на евтаназирания морж Фрея в Осло

Артистката, която стои зад статуя на морж, евтаназиран по противоречив метод заради съображения за социална сигурност, споделя, че се надява творението ѝ да се трансформира в " тримерен урок по история ", откакто бе показано в норвежката столица Осло.

Бронзовата скулптура в натурален размер демонстрира моржа Фрея, свита встрани покрай брега. Произведението на изкуството е финансирано посредством онлайн акция, която събра 25 000 $ (19 000 паунда).

Миналата година Фрея се трансформира в сензация в обществените мрежи, като туристи и локални поданици се тълпяха, с цел да я видят.

Младата женска прекарваше времето си във фиорда на Осло, залив на югоизточното крайбрежие на страната, и наподобява не се опасяваше от хората, за разлика от множеството моржове. На видеозаписи се вижда по какъв начин моржът се качва на дребни лодки, с цел да си прави слънчеви бани.

Той се трансформира в заплаха за посетителите, които пренебрегваха нарежданията на Норвежката дирекция по риболовство да се държат на безвредно разстояние от него, като вместо това се приближаваха, с цел да снимат бозайника, и даже хвърляха предмети по него. Това накара дирекцията да вземе решение за умъртвяването ѝ, което разгневи доста хора в страната.

Художничката на статуята Астри Тоноян съобщи пред CNN , че е била щастлива да работи по плана " съвсем гратис ", защото това е въпрос, който е непосредствен до сърцето ѝ. Тя се надява, че статуята ще послужи като " тримерен урок по история ".

Целта ми беше да направя вечен знак на способността на хората да се отнасят зле освен с дивата природа, само че и с хората ", споделя тя.

Тя счита, че Норвежката дирекция по риболовство е трябвало да се оправи със обстановката по по-етичен метод. " Властите можеха да работят по-бързо и да се опитат да я реалокират, вместо да я гръмнат. Те чакаха прекомерно дълго и това стана рисково за хората. Решиха да създадат " бързото решение ". "

Тя добави, че желанието със статуята не е да накара хората да намразят управляващите като едно цяло, а да " слагат под въпрос системата " като цяло.

Преди това дирекцията съобщи пред CNN, че обмисля голям брой решения, в това число преместването на Фрея отвън фиорда. Но " огромната трудност на сходна интервенция ни накара да заключим, че това не е жизнеспособна опция ", съобщи генералният шеф Франк Баке-Йенсен. Той добави: " Отнасяме се с огромно внимание към хуманното отношение към животните, само че човешкият живот и сигурност би трябвало да имат преимущество. "

Женските моржове нормално тежат сред 600 и 900 кг, или към 1300 до 2000 кг. Обикновено морските бозайници са внимателни към хората и се задържат във външните краища на норвежкото крайбрежие.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР