Артисти ще представят Седемте чудеса на България чрез музикален пърформанс

...
Артисти ще представят Седемте чудеса на България чрез музикален пърформанс
Коментари Харесай

Музикален пърформанс представя Седемте чудеса на България

Артисти ще показват " Седемте чудеса на България " посредством музикален пърформанс в Русе. Това са седемте съществени фолклорни области на България - северняшка, шопска, пиринска, родопска, тракийска, странджанска, добруджанска. Всяка от тях се отличава с особености във връзка с инструменталния, песенния и танцовия фолклор, изясни в изявление за Българска телеграфна агенция Ели Минкова - изпълнителен шеф на общинската фондация " Русе - град на свободния дух ", която финансира плана.

Съвременна постановка, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, цифрова сценография и електронна музика ще разкрият магията на седемте фолклорни области на 29 септември тази година на централния площад в Русе.

Минкова изясни, че планът събира на едно място професионални артисти, инструменталисти и танцьори, облечени с обичайни костюми, които ще изпълнят присъщи за всеки район песни и танци. Артистите са възпитаници от националното учебно заведение по изкуствата " Веселин Стоянов " и студенти от Русенския университет.

Чрез динамично театрално държание на изпълнителите се цели привличане на вниманието и интереса на публиката. Поставяйки началото на музикалния пърформанс от седем разнообразни точки, в хода на представянето изпълнителите ще се съберат на едно място, символизирайки обединяването на България. Публиката ще бъде въвлечена в китка от обичайни танци от професионални танцьори от танцов състав " Хармония " при Русенския университет. Вниманието на феновете ще бъде привлечено и от цифрова сценография посредством присъщи образни детайли от седемте фолклорни области.

" Началото на пърформанса ще бъде достоверно, след което ще се разгърне към актуалното звучене и ще приключи със особено основана за събитието обща ария - колаборация сред достоверния български фолклор и модерния електронен тон ", сподели Милена Великова - ръководител на съдружие " Алтернативен свят Оренда ", което е уредник на пърформанса. Тя ще взе участие и с осъществявания в спектакъла като представител на родопската фолклорна област.

Според Минкова планът " Седемте чудеса на България " има за цел да спомогне за професионалното и личностно развиване на всеки един от младите участници, като придобият повече познания и умения, които сполучливо да ползват в своите бъдещи планове и в живота. Проектът заимства способи от неофициалното обучение, въвличайки участниците в " учене посредством прекарване ". Също по този начин се планува артистите, посредством обменения опит и основаните връзки между тях, да продължат взаимна професионална работа. Едновременно с това планът ще спомогне за запазване на българския фолклор и ще разшири ролята му в актуалния живот на българина. Пърформансът е образец за по-креативно показване на фолклора отвън нормалните места за неговото осъществяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР