Артисти ще представят Седемте чудеса на България чрез музикален пърформанс

Артисти ще представят Седемте чудеса на България чрез музикален пърформанс ...

Музикален пърформанс представя Седемте чудеса на България.


Артисти ще представят "Седемте чудеса на България" чрез музикален пърформанс в Русе. Това са седемте основни фолклорни области на България - северняшка, шопска, пиринска, родопска, тракийска, странджанска, добруджанска. Всяка от тях се отличава с особености по отношение на инструменталния, песенния и танцовия фолклор, обясни в интервю за БТА Ели Минкова - изпълнителен директор на общинската фондация "Русе - град на свободния дух", която финансира проекта.

Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седемте фолклорни области на 29 септември тази година на централния площад в Русе.

Минкова обясни, че проектът събира на едно място професионални певци, инструменталисти и танцьори, облечени с традиционни костюми, които ще изпълнят характерни за всеки регион песни и танци. Артистите са ученици от националното училище по изкуствата "Веселин Стоянов" и студенти от Русенския университет.

Чрез динамично сценично поведение на изпълнителите се цели привличане на вниманието и интереса на публиката. Поставяйки началото на музикалния пърформанс от седем различни точки, в хода на представянето изпълнителите ще се съберат на едно място, символизирайки обединението на България. Публиката ще бъде въвлечена в китка от традиционни танци от професионални танцьори от танцов състав "Хармония" при Русенския университет. Вниманието на зрителите ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области.

"Началото на пърформанса ще бъде автентично, след което ще се разгърне към съвременното звучене и ще завърши със специално създадена за събитието обща песен - колаборация между автентичния български фолклор и модерния електронен звук", каза Милена Великова - председател на сдружение "Алтернативен свят Оренда", което е организатор на пърформанса. Тя ще участва и с изпълнения в спектакъла като представител на родопската фолклорна област.

Според Минкова проектът "Седемте чудеса на България" има за цел да спомогне за професионалното и личностно развитие на всеки един от младите участници, като придобият повече знания и умения, които успешно да прилагат в своите бъдещи проекти и в живота. Проектът заимства методи от неформалното образование, въвличайки участниците в "учене чрез преживяване". Също така се предвижда артистите, чрез обменения опит и създадените връзки помежду си, да продължат съвместна професионална работа. Едновременно с това проектът ще спомогне за съхраняване на българския фолклор и ще разшири ролята му в съвременния живот на българина. Пърформансът е пример за по-креативно представяне на фолклора извън обичайните места за неговото изпълнение.

Източник: dir.bg