Артисти от България и Германия се обединяват в кауза за

...
Артисти от България и Германия се обединяват в кауза за
Коментари Харесай

Танцовият спектакъл „Последният залез“ с премиера в Габрово

Артисти от България и Германия се сплотяват в идея за здравето на хората и планетата посредством танцовия театър „ Последният залез “, чиято премиера е по време на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството, а сцената е непредвидена – районното хранилище за боклуци в Габрово.

Посветено на екологията, Биеналето ще бъде хазаин и на тази специфична премиера. Танцово-театралният имърсив театър „ Последният залез “ се осъществя в партньорство с „ Грийнпийс “ – България и ко-продуцент Гьоте-институт и режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева и Carlos Aller.

На 18, 19 и 21 май девет танцови актьори от България и Германия (Александра Тальокова, Александър Цеков, Искра Даскалова, Искра Дукова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Кръстьо Методиев, Carlos Aller и Selene Martinez Giron) ще създадат своя дебют на необикновена сцена, като напълно потопят феновете в атмосферата, ползвайки площите на Регионалното хранилище за неопасни боклуци – Габрово като действителен фон.

Безплатен билет за спектакъла може да резервирате.

„ Последният залез “ поддържа идеята на „ Грийнпийс “ – България за справяне с климатичните промени и излизането от зависимостта от изкопаемите горива. Оттам и вдъхновението за креативния екип да показа дистопичен портрет на бъдеще, в което не сме обикнали устойчивата сила, а сме оставили олигархичните ползи да погубят хората и тяхното здраве. Като част от креативния развой, креативният екип организира подготовки взаимно с специалисти от „ Грийнпийс “ – България, които описаха за вредите от потреблението на изкопаеми горива като въглищата да вземем за пример.

Неслучайно и на плана бе сниман наоколо до град Гълъбово, чиито поданици са изложени на редовно замърсяване със серен диоксид и пепел. Градът се намира наоколо до Топлоелектрическа централа „ Брикел “, една от най-старите и най-замърсяващи въглищни електроцентрали в страната. Топлоелектрическа централа „ Брикел “ регулярно обгазява Гълъбово с гъсти облаци черен пушек. Жителите на града нееднократно са показвали купчините сажди, изметени от первазите на прозорците и тротоарите им.

Производството на сила от въглища е най-големият източник на парникови газове, породени от човешка активност, и доста способства за ускоряването на климатичната рецесия. То предизвиква и непоправими вреди на здравето на хората и околната среда, най-много в районите в непосредствена непосредственост. За страдание обаче, фирмите от промишлеността на изкопаемите горива употребяват подвеждащи маркетингови акции в опит да скрият тези вреди.

„ Затова „ Грийнпийс “ инициира европейска петиция за възбрана на рекламите и спонсорствата на компании за изкопаеми горива, сходно на възбраната за реклама на цигари поради нездравословните им резултати върху здравето. Искрено се радваме, че артистите от „ Последният залез “ припознаха тази акция и я поддържат, “ показа Десислава Микова от екипа на „ Грийнпийс “ – България.

Петицията се реализира посредством формалния инструмент на Европейския съюз Европейска гражданска самодейност и може да бъде подписана на тази страница: https://act.gp/ban-fossil-fuel-ads-dance. При събрани над 1 000 000 подписа от разнообразни страни членки, Европейската комисия е длъжна да прегледа предлагането.

„ Последният залез “ е ко-продукция на Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се осъществя с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Социално ангажирани изкуства “, фондация “Singer-Zahariev ” и Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР