Артериалното кръвно налягане е важен показател за здравословното състояние на

...
Артериалното кръвно налягане е важен показател за здравословното състояние на
Коментари Харесай

Хипертония – предразполагащите фактори

Артериалното кръвно налягане е значим индикатор за здравословното положение на човек. Следенето му, посредством премерване е значима част прегледа на всеки лекуващ лекаря. Когато е засечено нараснало артериално налягане, това е сигурен знак за хипертония. Тя от своя страна е основен критерии и рисков фактор за мозъчно-съдови, сърдечно-съдови, бъбречни и други съдови болести.
 
Хипертония – бичът на XXI век
За страдание в 21 век хипертонията се е трансформирала в световен проблем за публичното здраве. Това важи изключително за българският народ.
Хипертонията е заболяване, което към момента се счита за идеопатично. Това значи, че дагнозата се слага, без да се откри точна причина, въпреки че има избран % приемственост, която се следи при 95% от пациентите. За останалите 5% е вследствие на ендокринни или бъбречни болести.
Фактори на риска хипертония
Всички заболявания по вътрешните органи са с изменчив и модифицируем темперамент на развиване. Артериалната хипертония също не е изключение. За развиването й има фактори, на които можем да окажем въздействие. Това са модифицируемите рискови фактори и тези, на които не можем да повлияем - немодифицируеми. Нека ги разгледаме по настрана:
 
Фиксираните рискови фактори, включват:
Наследственост - тези, които имат в рода близки с хипертония, са по-склонни да развият тази патология.
Установено е, че при мъжете, честотата на наранени с артериална хипертония е по-висока от тази при дамите. Дамите ги пази естрогенът (женският сексуален хормон). По време на климактериума, спестяващият резултат от естрогенните завършва и дамите, даже изпреварват честотата при мъжете.
 
Променливите фактори на риска, включват:
Наднормено телесно тегло – за хора с нараснало тегло, рискът от развиване на артериална хипертония е по-висок;
Заседналият живот – неналичието на интензивност, заседналият метод на живот, водят до затлъстяване, в следствие се появява хипертония;
Злоупотребата с алкохола способства също за риск от хипертония. Що се касае до алкохол, по-добре въобще да не се употребява. Етиловият алкохол образува огромни количества отлагания в организма. Според проучвания, единствено аленото вино, фактически има удобно деяние, над сърдечно-съдовата система. Честата приложимост на вино, за да предотвратите артериалната хипертония, елементарно може да отключи друго заболяване - алкохолизъм. Справянето с него е доста по-трудно, в сравнение с при високото кръвно налягане.
Храненето в огромни количества с банкет на сол - диетата с високо наличие на сол спомага за повишение налягането. Тук се появява въпросът, какъв брой сол да се употребява дневно. Отговорът е чаена лъжичка, без връх или 4,5 грама.
Небалансирана диета с прекомерно доста атерогенни липиди и свръхкалории, което води до затлъстяване. Това е и риск от развиване на диабет вид II. Атерогенните, „ създаващи атеросклероза “ са липиди, които се намират в огромни количества в скотски храни – свинско и агнешко месо.
Пушенето е различен изменчив и рисков фактор за хипертония и вероятните затруднения. Тютюневите субстанции, измежду които никотина, основават конвулсия в артериите. Това води до вдървеност, а отсам да повишава на налягането в кръвоносните съдове.
Стрес – стресът води до симпатика в нервната система, която работи като неотложен активатор на всички системи, в това число сърдечно-съдова. Наред с това в кръвта се отсрочват пресорни хормони, т.е. хормони, които предизвикват конвулсия на артериите. Всичко това, води до вдървеност в артериите и се развива хипертония в артериите.
Тежки нарушавания в съня като хъркане и сънна апнея - хъркането е камшик за доста мъже и дами. Факт е, че то предизвиква повишение на налягането в гърдите и коремната празнина. Всичко се отразява в кръвоносните съдовете и води до конвулсия. Развива се артериална хипертония.
 
Профилактика и лекуване на хипертония
Ако към този момент имате диагноза хипертония, първо би трябвало да помислите за понижаване на всички тези фактори. Важно е да предприемете увеличение на физическата интензивност, промяна на климата, съвещания с психолог и всичко друго, което ще ви помогне и ще те подтиква смяната.
Важен е контрола в равнищата кръвно налягане, както и постоянен банкет на предписаните медикаменти. Знайте, че самолечението като сурогат на предписаната терапия е извънредно рисковано.
Това никога не значи, че може да взимате медикаментите и да продължите метода си на живот постарому. Добре е да се помни, че тези и други здравословни проблеми значително се обуславят и от метода на живот. Ето, за какво немедикаментозното лекуване, което се състои тъкмо в смяна на метода на живот е наложително.
И не на последно място е значимо да се обръща внимание на здравето. Ранната профилактика и диагностика на хипертонията, понижават риска от затруднения провокирани от болестта - инфаркт, бъбречна непълнота, инсулт и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР