“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби

...
“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби
Коментари Харесай

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е спокоен палач – не боли, не сърби и за жалост я откриваме едвам след провалите, нанесени на прицелните органи. Трябва да се борим освен с уединяване на високите стойности, само че и с следствията от това “. Това сподели пред БНР кардиологът доктор Теодора Янева.

„ Редовното премерване на кръвното, започвайки от млада възраст, има доста значимо значение. Когато стартират да се записват по-високи стойности, би трябвало да се потърси лекарска помощ. За да се сложи диагнозата “артериална хипертония “, е належащо индивидът да мери високи стойности – над 135/85 в домашни условия седем следващи дни “, добави тя. Д-р Янева обаче акцентира, че в болница стойностите са малко по-високи - 140/90, поради другите условия, при които се мери кръвното налягане.

Първата стъпка при лекуването е да се сложи диагнозата, а втората – да се контролира денонощния темп при пациента, тъй че той да се приближи оптимално до физиологичния. „ Ние постоянно предлагаме смяна в метода на живот, само че това е мъчно и не постоянно осъществимо. Затова е належащо да се стартира и терапия “, сподели доктор Янева.

По думите й най-важното нещо, което би трябвало да вършим в тези случаи, е да редуцираме използването на сол във всекидневието си.

„ Може би самостоятелен метод към пациента е най-подходящият път. Ако действаме поотделно, единствено на самостоятелно равнище или пък единствено на популационно, мъчно можем да реализираме резултат. Нужна е композиция освен от съкращаване на солта, само че частично и заменяне, да вземем за пример с калиева сол, защото цялостното заменяне не е положително. Също в редица случаи е потвърдено, че може да докара до намаление на стойностите на артериалното налягане. Нуждаем се от трайна, дълготрайна визия по какъв начин тъкмо да съвместим в цялата група пациенти, които имаме, лечението при съответния пациент “, сподели доктор Янева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР