"Артекс" се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те

...
"Артекс" се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те
Коментари Харесай

Адвокат Никола Вапцаров смята, че Артекс се ползва с политически протекции

"Артекс " се употребяват с политически подкрепи. Доказателството е, че те нямат годно строително позволение. Това сподели юрист Никола Вапцаров, който е и член на предприемчив комитет против построяването на небостъргача "Златен век " в столичния квартал "Лозенец ".

"От две години протестираме интензивно. Имахме шест митинга със затваряне на бул. "Черни връх ", пускахме тъжби до безусловно всички институции. Всички са известени за този случай, само че всички си измиват ръцете с писмото на Йовев и с тази интерпретация на закона, която като правист считам, че е безусловно неправилна и противозаконна ", разяснява пред bTV адв. Вапцаров.

Всичко стартира с промени в Закона за устройство на територията, импортирани в Народното събрание от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Според новите разпореждания разрешителните за строителство към този момент важат за 10 година от започването на градежа, а не от издаването на документа. В писмо до Столичната община някогашният районен министър Валентин Йовев споделя, че новите текстове би трябвало да важат и за "Златен век ": "Срокът за довеждане докрай на градежа е 10 години след започване на строителството, а точно 11.01.2020 година "

На фрагменти от среща с протестиращи основният проектант на София пък декларира, че е притискан от притежателите на "Артекс ". На този декор Цветан Цветанов желае общината да ревизира "Артекс " и "Златен век”. Писмото му е от 8 юни 2018 година Четири дни по-късно подписва договорката за новото си жилище на "Латинка " 8 с "Артекс ".

Адвокат Вапцаров разясни, че има следствие против Валентин Йовев за закононарушение по работа и превишаване на служебни пълномощия, защото не е акредитиран от министър да дава такива тълкувания.

Сега още веднъж ДНСК ще ревизира законността на строителството на небостъргача. Никола Вапцаров обаче не има вяра да бъдат открити нарушавания. "Загубих доверие в качествата на ДНСК да подхващат съответни дейности, тъй като през годините са потвърдили, че нямат потенциала и желанието да се оправят с проблемите с презастрояването. Това важи за цяла България. Нежеланието на институциите да извършват отговорностите си по закон доведоха до това. Затова и сме завели дело в Административния съд поради бездействието на ДНСК ", разяснява юристът.

Политическия аспект на сагата с новите жилища на водещи политици от ГЕРБ разясниха анализаторите Андрей Райчев и Георги Харизанов.

Според Райчев министър председателят Бойко Борисов няма потребен ход: "Каквото и деяние да предприеме Бойко Борисов във връзка с Цветан Цветанов, ще е неприятно. Ако го отбрани, все едно ще поеме виновността. Ако пък го махне, ще си нанесе удар, защото това е един от най-силните играчи ".

"Ситуацията в ГЕРБ с хората, забъркани в тази обществена драма, няма да останат без последици. Това ще покаже голямата разлика в методите, по които реагират ГЕРБ и Българска социалистическа партия във връзка с свадите ", означи Харизанов. Той е на мнение, че Борисов няма да изчака и ще предприеме дейности, а последствията ще са в политически проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР