Артефакти от британски военен герой и „баща на съвременните компютри“, намерени при жена от Колорадо

...
Предмети, принадлежащи на англичанин, смятан за разбиване на криптирани нацистки
Коментари Харесай

Предмети, принадлежащи на англичанин, смятан за разбиване на криптирани нацистки комуникации по време на Втората световна война и който по-късно спечели признания като един от бащите-основатели на компютърни науки, бяха открити в притежание на жена от Колорадо през 2018 г., близо четири десетилетия след като изчезнаха.

В края на август базираните в Денвър федерални следователи прелетяха Атлантическия океан, за да върнат тези предмети - които бяха приети с ентусиазъм.

„Мислехме, че вероятно това е последното, което ще ги видим“, каза Доминик Лукет, директор на училище „Шерборн“, в предаването на BBC за церемонията по репатрирането. „Така че беше доста приятна изненада, когато разбрахме, че американските власти знаят, че са в Америка, и правят всичко възможно да ги проследят и да ги върнат обратно.“

Но това не е краят на историята: как тези артефакти са стигнали до Колорадо и дали са били откраднати или тайно раздадени... това са мистерии, които не са решени.

< p>Аферата взе драматичен обрат през 2018 г. в Боулдър.

кутия с предмети е дарена през 1965 г. на училището Шерборн в Дорсет, Англия, разположено на три часа и половина югозападно от Лондон. Дадено е на училището за момчета от майката на Алън Тюринг, един от най-известните ученици на училището.

СВЪРЗАНИ  Енигмата на разбивача на кодове от Втората световна война Алън Тюринг

Тюринг посещава училището от 1926 до 1931 г. Той продължава да получава дипломи в Кеймбридж и Принстън, автор на новаторски статии за компютърни технологии, изкуствен интелект и математическа биология и стана национален герой, като разработи устройство за декодиране на секретните комуникации на германската армия.

Нацистите криптирали съобщенията си с машина Енигма. Тази способност да скрие комуникацията си беше от решаващо значение за изграждането на предимство с флота от U-лодки, вид подводница.

СВЪРЗАНО  Разбиване на кодовете на Enigma на нацистите в Блечли Парк

Докато Тюринг не го декодира и не отнема това предимство. Според Wertsch от HSI това е помогнало на съюзниците да спечелят Втората световна война и е спасило милиони животи в процеса.

"По това време нямахме компютърна технология за дешифриране на кодове. Алън Тюринг работи по този проблем", каза Верч. „Алън Тюринг беше принцип в това, при определянето как да се разбие кодът. Това промени хода на световната война.“

Тюринг почина от спорна смърт през 1954 г. Посмъртно беше награден с Орден на Великобритания Имперски медал за неговите военни усилия.

Този медал, заедно с докторската му диплома от Принстън, лична бележка от крал Джордж VI на Англия, редица училищни справки и няколко училищни карти, бяха сред предметите в кутия с артефакти които изчезнаха от училището в Шерборн през 1984 г. 

Училищните служители не знаят как са изчезнали предметите. Но установиха, че са изчезнали по време на посещение на млада жена от Америка.

Тази жена каза на училището, че се казва Джули Шингхоумс. Тя твърди, че прави проучване на Тюринг. Тя получи обиколка на архивите на училището от член на персонала.

По някакъв начин, когато тя си тръгна, предметите отидоха с нея.

„Не знаем точно дали са били откраднати или подарени“, каза Верч. „Има твърдение, че някои от предметите може да са били дадени от един човек в училището на някого тук. Този човек обаче не би имал правомощието да ги даде.“

Според федералните прокурори, Шингхоумс се завърна у дома в Съединените щати и промени името си на Джулия Тюринг. Разследващите не са установили, че тя има някаква връзка с Алън Тюринг.

Заповедта за претърсване е издадена през 2021 г. Разследващите са открили артефактите и са ги заловили.

Но щеше да мине още година и половина, преди да бъде постигнато споразумение между Джулия Тюринг и федералните следователи. Вертш каза, че Джулия Тюринг се е отказала от интереса си към артикулите - след дълги и "трудоемки дискусии" - в замяна на прокурорите да прекратят наказателното си дело срещу нея.

„Всички в този случай се събраха и се съгласиха, че мястото за тези артикули се върна там, където бяха първоначално“, каза Вертш.

Въпреки това, Крис Ларсън, говорител на United Прокуратурата в окръг Колорадо отказа да коментира, когато беше попитана дали Джулия Тюринг не е изправена пред правни последици в резултат на действията си.

Независимо от това, артикулите са обратно там, където им е мястото, каза Верч.

„Имам голям късмет, че имах малка роля в запазването на това наследство за света.“

Съобщенията, оставени до роднина на Джулия Тюринг с молба за коментар, не бяха върнати. Тази история ще бъде актуализирана с всички получени коментари.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР