Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 3-ти

...
Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 3-ти
Коментари Харесай

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Адриян Бекяров

Арт изложба Le Papillon с огромно наслаждение показва от 3-ти юли до 7-ми август 2019-та финия поетичен натурализъм във виртуозно изпълнените акварелни произведения на Андриан Бекяров. Изложбата е включена в съпътстващата стратегия на второто издание на Международно Триенале на Акварела – Варна 2019. Творбите на Андриян Бекяров - прочут освен с детайлния си натурализъм, изпълнен както в маслена, по този начин и в акварелна техника, само че и с фантастичните и историческите си сюжети, са натурализъм разказващ оттатък забележимото. Петнадесетте акварела от експозицията, обединени от тематиката „ Път “, демонстрират освен безспорния му гений, прецизността, търпението, цялостната му отдаденост към детайла и любовта му към изкуството, само че и водят фена по пътеките на инцидентно срещнатата хубост на естествената природа.
Акварелът дава опция на създателя да изрази поетичната си прочувствена натура, а и като техника има не по-малко фини функционалности от тази на маслената живопис. При него се изисква доста централизация, безпогрешна точност, само че по едно и също време с това той е и буен, и грациозен, и съразмерен. Предлага безпределно поле от благоприятни условия за художествено изложение в техническо, жанрово и стилово отношение и е постоянно с високи условия към художника. И когато тази техника е овладяна до съвършенство, съчетана с безпогрешна вътрешен глас резултата е постоянно магичен – картини, които превземат и влияят на всички сетива и през днешния ден, и на следващия ден. Майсторски владеещ тази техника, Бекяров я избира, когато творбата би трябвало да съчетава в себе си чувство за въздушност, артистична независимост и изведен тънък подробност.
И в случай че акварелната техника провокира душата на художника, то „ Пътят “ е това, което ни построява като персони. Именно пътят до постигането на нашите цели и планове е значителният и най-важният смисъл, от колкото крайната точка, която сме набелязали. Пътуването, даже да няма съответна цел, ни обогатява и ощастливява с мъдростта и хармонията на природата и хората по пътя, с дребните и огромни хубости, които срещаме. Пътят ни прави откриватели и откриватели и в действителност със своите открития по житейския си път ни срещат детайлните акварели на Бекяров. Лаконични, без непотребен драматизъм, само че с чувството за шир, с главен акцент видимо в подробност, а в действителност вълнението, което се усеща от запечатаният миг, творбите на художника внушават вътрешен мир и успокоение. Усещането за душевна естетика и покорност на създателя е мощно и открояващо се във всичките му произведения. Сякаш времето е застинало и е настъпил момента на съзерцаване, който да ни придвижи оттатък ежедневните мисли. Виждаме „ Морето “ през неговите очи, срещаме се с „ Морските ветерани “, радваме се на морските съкровища във типа на „ Раковини “, пътешестваме през „ Юни “ и минаваме „ Край езерото “.
Свикнали сме да възприемаме акварела като техника, при която картините се рисуват “на един мирис ”. Андриан Бекяров изцяло трансформира визията ни за този метод и споделя за какво избира реализма като изразно средство:
“Относно стила, има разлика сред натурализъм, хипер-реализъм, фото-реализъм и така нататък Това, което аз върша е натурализъм. Стария, типичен натурализъм от предишното. Харесвам старите майстори и се изучавам от тях тъй като, съгласно мен, техния мироглед е най-близо до природата. Работя по метода на фламандската живопис, на доста пластове, като първо построявам нещата монохромно, а по-късно нанасям цветовете. Но това е когато рисувам с маслени бои, при акварела е по-непосредствено. Общи са единствено правилата на обрисуване. Под правила имам поради нещата, които са откривани от ренесанса насам, сфуматото и въздушната вероятност, открити от Леонардо. “
Откриването на изложбата е на 03.07.2019 г /сряда/ в 18.00 часа в салона на изложба Папийон, гр.Варна, ул. Драгоман 12.
Вижте картини на художника в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР