Арсенал постигна драматична победа над Кристъл палас с 3:2 в

...
Арсенал постигна драматична победа над Кристъл палас с 3:2 в
Коментари Харесай

"Арсенал" се доближи на точка от топ 4 след драматичен успех над "Кристъл палас"

Арсенал " реализира трагична победа над " Кристъл палас " с 3:2 в забавно лондонско дерби. Успехът на " артилеристите " ги приближи на точка от топ 4, изравнявайки ги с " Тотнъм " с по 37 точки. Алексис Санчес осъществя два гола за спечелилите, а един път се разписа централният бранител Шкодран Мустафи.

" Палас " сподели две лица, като изигра доста едва първо полувреме, а след почивката сложи " артилеристите " под съществено напрежение.

Двубоят беше исторически за мениджъра на " Арсенал " Арсен Венгер, който изравни именития сър Алекс Фъргюсън по мачове във Висшата лига – по 810. Освен това " артилеристите " реализираха и своята 120-а победа в лондонско дерби в ерата на Висшата лига. Никой различен тим от столицата няма толкоз победи над градските си противници.

Арсен Венгер направи три промени в титулярния си състав, като се върна към постройката с трима централни бранители. Калъм Чембърс стартира от първата минута за първи път от лятото на 2016 година, вместо Начо Монреал, а Сеад Колашинац и Шкодран Мустафи заеха местата на Алекс Иуоби и Мейдланд-Найлс.

FULL-TIME Palace 2-3 Arsenal

The Gunners survive a late scare to end their hosts' 8-match unbeaten run thanks to a quick-fire Sanchez double
#CRYARSpic.twitter.com/kXK0AacjhY
— Premier League (@premierleague) December 28, 2017

От самото начало на дуела " артилеристите " диктуваха протичащото се на терена и бяха доста по-активни. Футболистите на " Палас " нямаха никакъв интерес нито да пресират противника си, нито да нападат. Рой Ходжсън беше подредил две линии от играчи, които бяха ситуирани доста компактно една до друга по терена.

Първата добра обстановка се откри пред Гранит Джака, само че ударът му от отдалеченост мина над задачата. В 20-ата минута още веднъж швейцарецът беше в центъра на събитията, само че негов изстрел от близко беше блокиран от бранител.

Пет минути по-късно " Арсенал " откри след статично състояние. Вратарят на " орлите " Сперони не се намеси безапелационно след центриране от свободен удар, топката стигна до Мустафи, който на празна врата нямаше никакъв проблем да означи – 0:1.

 Шкодран Мустафи открива резултата в 25-ата минута.
© Reuters

Шкодран Мустафи открива резултата в 25-ата минута.

След тази минута гостите от Северен Лондон бяха безспорен стопанин на терена и с лека ръка пропуснаха половин дузина преференциални положения да усилят преднината си. Месут Йозил впечатли с придвижването си и организираше ловко дейностите на " Арсенал ". Два пъти немският плеймейкър се озова на отлични позиции, само че не съумя да вкара.

" Арсенал " играеше добре, само че непрекъснато убягваше последния пас или не се стигаше до завършващ удар, което остави домакините от " Палас " в срещата. Те приключиха първата част без да насочат нито един прецизен удар.

За сметка на това " Арсенал " държеше топката в близо 70% от времето, играеше атрактивно и имаше цялостен надзор над дуела. " Артилеристите " насочиха общо 12 удара, от които шест точни.

Втората част стартира по безусловно същия метод, както приключи първата – с състояние пред Сперони. Алексис Санчес откри чудесно Ектор Бейерин в наказателното поле, само че испанецът реши да поема топката вместо да стреля от въздуха и сгреши.

Това докара до липса на централизация в редиците на гостите и в 49-ата минута те позволиха изравнителен гол, при първия път, в който " орлите " стигнаха до вратата на Петър Чех. Най-опасният състезател в алено и синьо Вилфрид Заха напредна по левия фланг и с доста остро подаване откри Андрос Таунзенд към точката за дузпата. Оттам халфът нямаше проблем да означи с левия крайник.

В идващите пет минути футболистите на Рой Ходжсън бяха доста по-опасни и демонстрираха напълно друго лице от състава, който беше на терена през първата част. " Арсенал " се поддаде на нервите, стартира да бърка елементарно и даже не успяваше да изнесе топката.

Стихийният напън на домакините отмина бързо, а по-опитният тим на " Арсенал " незабавно наказа това с два бързи гола, в границите на едвам четири минути. Алексис Санчес се разписа и в двата случая, с което успокои гостите.

В 62-ата минута чилиецът получи пас от Лаказет в наказателното поле и без да се бави изстреля топката с всичка мощ към мрежата на Сперони. Изстрелът мина сред краката на Джеймс Томкинс и вратарят на " Кристъл палас " нямаше късмет, виждайки топката в последния миг.

 Алексис Санчес извежда
© Reuters

Алексис Санчес извежда " Арсенал " напред.

Четири минути след второто попадение Санчес се разписа още веднъж след доста красиво осъществяване. Джак Уилшър го откри с пас през центъра на терена, чилиецът овладя от въздуха и без да се бави прати топката край плонжа на Сперони – 1:3.

За Санчес това беше присъединяване в 29-и гол в последните му 29 мача във Висшата лига. За този интервал чилийският нападател е вкарал 22 попадения, а за други седем е асистирал. Санчес сподели отлична успеваемост в лондонските дербита. В последните 15 столични конфликта футболистът на " Арсенал " има присъединяване в 13 гола (вкара е 10 и е подал за три).

Двата гола на Санчес като че ли успокоиха прекомерно рано играчите на Арсен Венгер, а французинът ги прибра, с вяра да пазят удобния задатък. Ключово се оказа изваждането от терена и на Александър Лаказет, след което " Арсенал " към този момент не пресираше толкоз интензивно.

Публиката на " Селхърст парк " искаше финален напън и го получи във финалния четвърт час. " Орлите " бяха доста по-опасни, хвърляйки всичко в предни позиции, а драмата стана цялостна единствено няколко минути преди края.

 Джеймс Томкинс се разписа в 89-ата минута и направи края на мача много трагичен.
© Reuters

Джеймс Томкинс се разписа в 89-ата минута и направи края на мача много трагичен.

В 89-ата минута Джеймс Томкинс понижи след прелестен удар с глава. Централният бранител надскочи Лоран Косчелни и Калъм Чембърс, засичайки центриране от корнер на Таунзенд.

До края точно играчите на " Палас " бяха по-активни и търсеха изравняването, само че нов гол не падна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР