Аронията е известна с многото си ползи за здравето. Съдържа

...
Аронията е известна с многото си ползи за здравето. Съдържа
Коментари Харесай

Домашно вино от арония

Аронията е известна с многото си изгоди за здравето. Съдържа редица витамини от група В, аскорбинова киселина (вит. С), съществени детайли като желязо, мед, манган и други Съдържа всички типове захари и пектини.

Благодарение на всичко това изгодите от аронията по никакъв начин не са малко, само че не всеки я обича в естествената ѝ форма, т.е. напряко от клона, защото има огромна стипчивост и вискозитет. Освен това дава изобилен плод и е добре да се се запази за зимата без да губи скъпите си качества. Един подобен способ е домашното вино от арония.

Виното от арония е вкусно и ароматно, направено от личните ви ръце. В допълнение тъмната рубинена напитка поддържа добре здравето. Редица неповторими свойства минават от плодовете във виното, трансформирайки го в лекарство за висок холестерол, невисок имунитет, скокове на кръвното налягане, трошливост или хлабавост на стените на кръвоносните съдове.

Има единствено едно само че. За да бъде виното от арония потребно, би трябвало да се пие извънредно умерено - една супена лъжица 30 минути преди хранене (дневно) или не повече от 75-100 мл дневно.

Приготвянето на вино от арония не е мъчно. Етапите по принцип са идентични с приготвянето на всяко друго домашно вино: бране на плодове, подготвяне, намачкване, ферментация, пречистване и узряване. Но има редица тънкости и нюанси, без които вместо същински усет, може да получите напитка със подозрителен усет, цвят и най-важното - изгоди.

Как да си извършите положително вино от арония? Има толкоз доста предписания за вино от арония, колкото има предписания за всяко друго вино от всевъзможни други плодове. Но стадиите на неговото подготвяне се повтарят на процедура във всяка рецепта. Ето за какво ще разгледаме технологията на подготвяне на вино от черна арония въз основата на класическа рецепта.

 Арония

Компоненти:

- 10 кг плод арония;

- 2 кг гранулирана захар (или 1 чаша на 1 кг плодове);

- 100 грама неизмити стафиди;

- 2 литра авансово преварена и охладена вода.

Технология и нюанси

Първо, избираме съдове за винопроизводството на всички стадии. Те би трябвало да са или емайлирани (без повреди), или стъклени.

В изсъхнал и за предпочитане безоблачен ден събираме плодовете на към този момент добре узряла арония. Претегляме ги и без да измиваме омесваме нужното количество с ръце или дървена преса. Полученото пюре се слага в съд с съдържимост минимум 10 литра. Към масата прибавете захар (1 кг) и прибавете шепа неизмити стафиди. Разбъркайте още веднъж, покрийте и поставете на топло място за 7 дни. Оптималната температура ще е 19-24 градуса.

В същото време не забравяйте за детайла - би трябвало да разбърквате сместа всекидневно, с цел да не мухляса. След седмица сиропът от арония и кашата най-сетне ще се отделят една от друга, а на повърхността ще се появи пяна.

Първо, ще работите с пулпата: тя би трябвало да бъде събрана и изцедена през тензух (или преса). Но не изхвърляйте останалата пулпа, тя към момента ще е нужна.

След това работите със сока: филтрирате през марля всичко, което се е получило, и го изсипвате в съд, където виното ще ферментира. На този съд монтирате водна пломба от горната страна или слагате елементарна гумена ръкавица, закупена от аптека.

 Приготвяне на вино от арония

В същото време, залейте останалата плодна пулпа с хладка вода и прибавете втората половина захар, разбъркайте всичко доста деликатно. Покрийте и оставете за още 7 дни на същото топло място без достъп на светлина, като не забравяте за ежедневното безредие.

След 7 дни филтрирайте втората порция, напълнена с вода и към този момент набъбнала, без да изстисквате - пулпата към този момент е дала всичко скъпо на водата. Сега би трябвало да излеете получената течност в съда, където процесът на ферментация към този момент е в ход. За да извършите това, би трябвало да извадите ръкавицата, да излеете течността, да сложите ръкавица.

Цялата старателна работа се състои в това, че след разбъркване на течностите бъдещото вино би трябвало да се филтрира на всеки два дни, като го източите през гумен тъничък маркуч (като от капкомер) в чист съд и още веднъж поставяте ръкавица. Повтаряйте този развой, до момента в който ферментацията спре и виното не е изцяло без наслойка.

Когато получите чиста и подготвена напитка, тя би трябвало да бъде бутилирана, запечатана и изпратена за узряване за 2-4 месеца на хладно и мрачно място. Полученото домашно вино от арония ще ви изненада с прелестен усет и първокласен букет от аромати, ще ви даде здраве и безспорно ще попълни сбирката на всеки фен на виното. Неговото алкохолно наличие нормално е към 12%. Може да го съхранявате до 5 години.

Приготвянето на вино от арония може да се извърши и по-бързо, само че не може да се приказва за изгоди от такава напитка. Истинското потребно вино желае време, самообладание и усърдие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР