Ароматният шафран е най-скъпата подправка в света - цената на

...
Ароматният шафран е най-скъпата подправка в света - цената на
Коментари Харесай

Лилавото златото: Защо шафранът е най-скъпата подправка?

Ароматният шафран е най-скъпата фалшификация в света - цената на кг от нея през днешния ден варира в диапазона от 5-6 хиляди $. Освен това шафранът е единствената фалшификация от Средновековието, за която и до ден сегашен ценителите на кулинарното изкуство са подготвени да платят такава голяма цена.

Една от аргументите за високата цена на шафрана е трудоемкото му произвеждане. За разлика от други растения лилавият минзухар, от който се извлича подправката, не пораства самичък по себе си. Експерти на международния пазар цитират: с цел да се засади лилавата територия на минзухар в 1 хектар, ще се изисква инвестиция от $28 000 $. И с цел да се получи 10 кг фалшификация от този хектар, ще отнеме 7 години.

Ръчен труд в производството на шафран

 Шафран

Най-благоприятните условия за развъждане на лилавия минзухар са почвата, която не натрупва влага, изобилна наслойка по време на кълняемостта и цялостното ѝ неявяване по време на цъфтежа на растението. При тези параметри Иран е идеалното място, където се концентрира към половината от международното произвеждане на шафран. 1/10 шафран се създава в провинция Кашмир, която е обект на спор сред Индия и Пакистан. Останалото количество идват от Гърция, Испания, Афганистан, Италия. За най-скъп се счита испанския шафран, най-евтиният е иранският.

Основната компликация при производството на шафран е, че се употребява единствено ръчен труд за събиране на цветове от виолетов минзухар и за обработка на тичинките му. В допълнение, растението цъфти единствено 2 пъти в годината, а продължителността на цъфтежа на всяко настрана цвете не надвишава 3 дни. Необходимо е да има време за събиране на тичинките в зори от първия ден на цъфтежа и бързо да се изсушат. Само тогава готовата фалшификация ще бъде с високо качество.

За да се получат 500 г подготвен шафран, е належащо да се обработят към 75 000 цветя. Ето за какво в Кашмир да вземем за пример по време на разцвет през сезона на лилавия минзухар цели села /от дребни, до големи/ се активизират за акцията. Тежкият, само че временен труд по време на прибирането на тази просвета, разрешава на хората да претърпяват релативно добре през цялата година.

Защо е толкоз благоуханен и прелъстителен този придирчив шафран?

 Шафран Снимка: Yordanka Kovacheva

Според легендата раните на Александър Македонски, получени в борба, се лекували благодарение на шафран.

Клеопатра употребила тинктурата от тази фалшификация като балсам на младостта и хубостта.

Изсушеният шафран се употребява като багра за тъкани. Облеклата, направени от лилавия минзухар, се считали за доста скъпи и единствено горните пластове на обществото от времето на Античността и Средновековието можели да си го разрешат.

Днес шафранът се употребява интензивно във фармакологията, парфюмерията и готвенето. По този метод неговите антиканцерогенни свойства са намерили приложение при производството на медикаменти за лекуване на рак и мозъчни болести. Също по този начин смес от шафран се употребява при производството на капки за очи.

Концентрираният дестилат от шафран е част от доста елитни парфюми. В състава на парфюма тази фалшификация работи като фиксатор, а също по този начин го насища с дървесни и горчиво-сладки нотки.

Използването на шафрана в храната способства за развиването на хормона на щастието - серотонин.

Тинктурата от шафран е богата на фосфор, калций, каротин, рибофлавин. При готвенето шафранът се употребява за оцветяване на сладкарски произведения, както и на салами и сирена. В Близкия изток и Южна Азия тази фалшификация наложително се прибавя към пилаф, бульони, агнешки ястия. В този случай съществуването на други подправки с изключение на шафран не е наложително, тъй че ястието си остава автентично и универсално.

Как да разграничаваме подправения шафран

 Фалшив шафран

Скъпото и трудоемкото произвеждане на шафран провокира появяването на разнообразни имитации. Например на източните пазари шафранът на прахуляк постоянно се продава под прикритието на прахова куркума и оцветен шафран. Всички те имат богат мирис, само че сигурно елитната фалшификация не е такава.

За да се разграничи същинският шафран от фалшификата, е задоволително да се създадат няколко сухи тигела във водата. Истинската фалшификация няма да загуби своя богат червено-кафяв цвят, до момента в който подправената ще стане бяла, жълта или оранжева. В допълнение, този шафран има сладка миризма, само че усетът на сладостта съвсем не се усеща.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР