Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно липов цвят

...
Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно липов цвят
Коментари Харесай

Защо чаят от липа е толкова полезен

Ароматните липови цветя или както ги назовават ​​популярно „ липов цвят ” са известни със своите изключителни свойства.
В научната медицина се употребяват цветя от два типа липа - дребнолистна и широколистна. Тези две растения са доста сходни, само че имат отличителни ботанически характерности. В същото време химичният им състав е подобен.

Липата цъфти в месец юли, а широколистните цъфтят по-рано от дребнолистните и в продължение на 2 седмици. Липовите цветове се събират единствено, когато е изсъхнало времето и при цялостен подем. Важно е да внимавате, тъй като работливите пчели също обичат липите. За да избегнете ухапвания, преди да отрежете мечтаната част от растението, уверете се, че върху него няма пчела.
Ако пропуснете времето и някои от цветчетата, към този момент са прецъфтели, елементарно ще се разпаднат, при изсушаване. Ароматните съцветия се събират на букетчета и се завързват на проветриво място. Може да се сушат и разпръснати на хартия.
След изсъхване липовите цветя стават доста леки, т.е. размерът понижава с към 6 пъти. Ето за какво, в случай че решите да приготвите 1 торба липа за зимата, тогава би трябвало да съберете 6 пакета.

Полезните свойства на липата се дефинират от цялостен ​​комплекс субстанции, включени в състава й. Тук са, както етерично масло, по този начин и набор от полизахариди, биофлавоноиди и сапонини, както и антиоксидантни витамини - каротеноиди и витамин С.
Чаят от липа има мощни противовъзпалителни качества. Те са в следствие от флавоноидите в липовото цвете. При приема на инфузия от липа се понижават възпалителните процеси близките тъканите. Може би това деяние изяснява необятната известност на липата и при онкологични болести. Наред с това се счита, че антиоксидантната интензивност на липата въздейства върху растежа на раковите кафези.
Флавоноидите също подтикват процесите на регенерация. Противовъзпалителното деяние на липов чай ​​се употребява при ревматизъм и други ставни болести. От тях се вършат и лосиони. Локално се употребява при язви, изгаряния, хемороиди, неврити и невралгии.
Чаят от липа има антисептични свойства, а също по този начин е прочут с бързото си антипиретично и потогонно деяние. Тези негови свойства се употребяват сполучливо при инфекции - грип, бронхит, цистит, инфекциозни и възпалителни болести при деца. При стоматит и гингивит се предлага изплакване устата с инфузия от липа.
Чаят от липа намалява кръвното налягане, има успокоителен и спазмолитичен резултат. Това не значи, че цветът на липата може да управлява налягането при хипертония, само че в допълнение към главната терапия е средство. Той може да е отлична профилактика при хипертонични рецесии. Особено тези, свързани със напрежението.
Чаят от липа отстранява непотребните соли от тялото, посредством потта. Увеличава отделянето на урина. Заедно с това, инфузията от цвят на липа, усилва образуването на жлъчка и стомашен сок.
Известни са анти-стареещите свойства на липата, които са в следствие антиоксидантите. Във висока централизация инфузията от липа тонизира и стяга кожата.
Липовите цветчета се варят, вместо чай и се пият горещи при хипертония, съдови болести и менопауза. Може да добавите лимон, мед, джинджифил, мента и други обичани съставки към ароматната отвара.
Цветът на липата е включен в състава на редица почистващите артикули, чайовете и даже шампоани.
Цветчетата от липа са противопоказни за лица, предразположени към тежки алергични реакции.
Не може да пиете чай от липа без мярка, колкото и да е апетитен!
Чаят съдържа естествени, само че химично дейни субстанции. При предозиране, оказва негативен резултат, върху организма.
В умозаключение, дано прибавим, че липата е най-приятен „ антидепресант “. Сварени, единствено 2 с. л. сушени цветчета от липа в чайник са чудесни в дъждовна есенна вечер. Тази слънчева напитка ще придаде ослепителен мирис, ще подсети за прелестният юли и ще разшири кръвоносните съдовете. Те ще отнеме дневния стрес, ще успокоят нервната система и ще основат чудесно въодушевление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР