Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно липов цвят

Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно липов цвят ...

Защо чаят от липа е толкова полезен.

Ароматните липови цветя или както ги наричат ​​популярно „липов цвят” са известни със своите изключителни свойства.
В научната медицина се използват цветя от два вида липа - дребнолистна и широколистна. Тези две растения са много сходни, но имат отличителни ботанически характеристики. В същото време химичният им състав е сходен.

Липата цъфти в месец юли, а широколистните цъфтят по-рано от дребнолистните и в продължение на 2 седмици. Липовите цветове се събират само, когато е сухо времето и при пълен разцвет. Важно е да внимавате, защото трудолюбивите пчели също обичат липите. За да избегнете ухапвания, преди да отрежете желаната част от растението, уверете се, че върху него няма пчела.
Ако пропуснете времето и някои от цветчетата, вече са прецъфтели, лесно ще се разпаднат, при изсушаване. Ароматните съцветия се събират на букетчета и се завързват на проветриво място. Може да се сушат и разпръснати на хартия.
След изсъхване липовите цветя стават много леки, т.е. обемът намалява с около 6 пъти. Ето защо, ако решите да приготвите 1 торба липа за зимата, тогава трябва да съберете 6 пакета.

Полезните свойства на липата се определят от цял ​​комплекс вещества, включени в състава й. Тук са, както етерично масло, така и набор от полизахариди, биофлавоноиди и сапонини, както и антиоксидантни витамини - каротеноиди и витамин С.
Чаят от липа има мощни противовъзпалителни качества. Те са в резултат от флавоноидите в липовото цвете. При приема на инфузия от липа се намаляват възпалителните процеси околните тъканите. Може би това действие обяснява широката популярност на липата и при онкологични заболявания. Наред с това се смята, че антиоксидантната активност на липата влияе върху растежа на раковите клетки.
Флавоноидите също стимулират процесите на регенерация. Противовъзпалителното действие на липов чай ​​се използва при ревматизъм и други ставни заболявания. От тях се правят и лосиони. Локално се използва при язви, изгаряния, хемороиди, неврити и невралгии.
Чаят от липа има антисептични свойства, а също така е известен с бързото си антипиретично и потогонно действие. Тези негови свойства се използват успешно при инфекции - грип, бронхит, цистит, инфекциозни и възпалителни заболявания при деца. При стоматит и гингивит се препоръчва изплакване устата с инфузия от липа.
Чаят от липа понижава кръвното налягане, има успокояващ и спазмолитичен ефект. Това не означава, че цветът на липата може да контролира налягането при хипертония, но в допълнение към основната терапия е средство. Той може да е отлична профилактика при хипертонични кризи. Особено тези, свързани със стреса.
Чаят от липа премахва излишните соли от тялото, чрез потта. Увеличава отделянето на урина. Заедно с това, инфузията от цвят на липа, увеличава образуването на жлъчка и стомашен сок.
Известни са анти-стареещите свойства на липата, които са в резултат антиоксидантите. Във висока концентрация инфузията от липа тонизира и стяга кожата.
Липовите цветчета се варят, вместо чай и се пият горещи при хипертония, съдови заболявания и менопауза. Може да добавите лимон, мед, джинджифил, мента и други любими съставки към ароматната запарка.
Цветът на липата е включен в състава на редица почистващите продукти, чайовете и дори шампоани.
Цветчетата от липа са противопоказни за лица, предразположени към тежки алергични реакции.
Не може да пиете чай от липа без мярка, колкото и да е вкусен!
Чаят съдържа естествени, но химично активни вещества. При предозиране, оказва отрицателен ефект, върху организма.
В заключение, нека добавим, че липата е най-приятен „антидепресант“. Сварени, само 2 с. л. сушени цветчета от липа в чайник са чудесни в дъждовна есенна вечер. Тази слънчева напитка ще придаде ярък аромат, ще напомни за прекрасният юли и ще разшири кръвоносните съдовете. Те ще отнеме дневния стрес, ще успокоят нервната система и ще създадат отлично настроение.

Източник: actualno.com