Ароматизатори Често избираме козметиката си по аромата, но това което така

...
Ароматизатори
Често избираме козметиката си по аромата, но това което така
Коментари Харесай

Козметиката - еликсир или бавна отрова - III

Ароматизатори
Често избираме козметиката си по аромата, само че това което по този начин прелестно ни ухае в действителност още веднъж е нефтопродукт. Подобно на събратята си и ароматизаторите са евтини, ефикасни (способни да имитират всевъзможни естествени миризми) и съвсем неразучени. Тестват се единствено ароматите в продуктите за сензитивна кожа, само че само за търпимост (дразнене, алергии), само че не и за дълготрайно влияние върху организма. А с изключение на алергени доста от тези субстанции са невротоксини или провокират астма и други болести на имунната система. Ароматизаторите пък не рядко се разтварят във фталати – неразрешени субстанции, които не се изписват на наличието, само че при лабораторни разбори постоянно се откриват в козметични артикули. Те блокират производството на тестостерон, по тази причина са изключително рискови за бременните дами и дребните момченца.Намирани са най-често в парфюми, даже и в най-скъпите марки. Те са изключително рискови, тъй като съставките им са комерсиална загадка.

Как да се предпазим?
Купувайте козметика без аромати – среща се най-вече в аптеките. Другият вид е да потърсите био марка, в чийто артикули има само етерични масла. Освен, че са безвредни и подхранват кожата, те имат и друго значимо преимущество – могат да заменят консервантите. Малко производители на козметика обаче ги употребяват, поради по-високата им цена.

Евтините заместители
На доста естествени субстанции, употребявани обичайно в козметиката, промишлеността е намерила синтетични заместители. Например пчелният клей, който защищава кожата от мраз и изсушаване се замества с парафин (вазелин, минерално масло), глицеринът с пропилен гликол, вместо естествени растителни маска се употребяват изопропил миристат и бутил стеарат. Както несъмнено към този момент се досещате и това са нефтопродукти. Може би харесвате положителния остарял валезин, тъй като е напряко без пари, а основава чувство за комфорт, облекчава сухотата, пази от мраз и вятър, само че имайте поради също по този начин, че блокира дишането и регенерацията на кожата и вследствие на това, тя по-бързо старее. Но това, което е по-тревожно е, че в процеса на добиване на тези субстанции от суровия нефт се употребяват разнообразни примеси. Така крайният артикул се замърсява с отрови, които не се изписват в наличието, най-често с диоксин. Това вещество, е в дребни количества, само че би трябвало да знаем, че е 1000 пъти по-отровно от стрихнина и се натрупва в организма окончателно.

Опасният лист може да бъде допълнен с още доста субстанции – емулгаторите и стабилизаторите в кремовете, пенителите в измиващите артикули, оловото в червилата, алуминиевите съединения в дезодорантите и така нататък Да бъдат заместени с техните безвредни, въпреки и по-скъпи други възможности, зависи единствено от нас. Просто не трябва да купуваме артикули, които ги съдържат. Така недобросъвестните производители на козметика доста бързо ще се преориентират. Справка за сигурността на огромна част от козметичните артикули, можете да извършите на тази страница:
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР