Ароматът на току-що приготвена вечеря привлича всички членове на семейството

...
Ароматът на току-що приготвена вечеря привлича всички членове на семейството
Коментари Харесай

Да готвим мързеливо! Спешни манджи за заети домакини

Ароматът на преди малко приготвена вечеря притегля всички членове на фамилията към трапезата и основава уют. Обаче готвенето нормално е дълготрайно и за работещите домакини е непостижимо след през целия ден накрак да стоят с часове и над тенджерите и тиганите.

Има решение обаче да съвместим и двете - да се научим да готвим мързеливо. Това значи приготвянето на гозбата да ни отнеме най-много 30 минути. След това я слагаме във фурната, а ние се отдаваме на отмора.

По този метод може да създадем елементарно луксозни сарми в гювеч. Необходимите артикули са обичайните: 750 грама осолена кайма, 1 глава лук, 400 грама кисело зеле, 1 ч.ч. ориз, 1 с.л. чубрица, 1 с.л. червен пипер, 60 мл слънчогледово олио, 1 литър вода, малко черен пипер.

Нарежете на ситно киселото зеле и го изсипете в гювеча. Загрейте олиото в бездънен тиган, прибавете ситно нарязания лук и разбъркайте за малко. Прибавете каймата и я раздробете на трохи. Прибавете ориза и разбъркайте. Сложете чубрицата и двата типа пипер и пържете към минута. Изсипете всичко от тигана в гювеча с киселото зеле и разбъркайте. Залейте ястието с водата и печете до омекване на ориза на 230 градуса. Ако желаете да стане още по-бързо, включете фурната на вентилатора. В гювеча би трябвало да остане малко сосче. И готово!

Ако не ви се чака, пригответе небрежно домашни дюнери. В магазините продават подготвени питки. Във всяка една сложете нарязан червен лук, домат, зелена чушка или салата за прохлада. Малко време ще ви отнеме да изпържите картофките и пилешкото месо, което може да овкусите с куркума, черен и червен пипер. Ако ги пържите на два обособени котлона по едно и също време, ще става по-бързо. Поднесете с айрян за децата и биричка за вас.

Мързеливо може да приготвите и закуската. Изпитана е рецептата за бъркана баница. Става за минути, пече се половин час, а ароматът <210> ще разсъни безотказно всички у дома. Трябват ви 3-4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 2/3 ч.ч. олио, 200-250 грама натрошено сирене, 1 ч.л. амонячна сода, 2 ч.ч. брашно. Разбивате яйцата с щипка сол и добавяте киселото мляко, което авансово сте разбъркали със содата. При непрестанно бъркане прибавете олиото, сиренето и брашното, до момента в който се получи гъста каша. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава. Сложете я да се изпече за към 30-35 минути във фурна, която авансово сте загрели на 180 градуса.

Оставете мързеливата баница да изстине и поднесете нарязана на части с кисело мляко или поръсете с пудра захар. Когато е подготвена, наподобява малко недоизпечена, тъй като не се надува доста, само че усетът й е несравним.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР