Ароматът на прясно окосена трева е един от най-любимите ни

...
Ароматът на прясно окосена трева е един от най-любимите ни
Коментари Харесай

На какво мирише прясно окосената трева

Ароматът на прясно окосена трева е един от най-любимите ни напролет и лятото. Специфичната миризма, която листата на тревата изпускат при ампутиране обаче, е много повече от случайна и има най-различни цели за цялата екосистема.

При отрязване тревата изпуска голям набор от химикали, само че човешкото подушване съумява да усети единствено някои от тях.

Част от тези химикали съставляват антибиотици, с които всеки лист трева се пробва да предотврати развиването на бактериални и гъбични инфекции при нараненото място.
 Снимка 424152

Антибиотиците са съпроводени от различен тип химически съединения, чиято цел пък е да възстановят целостта на листата допустимо най-бързо.

Ароматът, който усещаме ние, е формиран от общо 8 типа химикали, включващи няколко разнообразни типа алкохол и алдехиди.

Тази арома е самобитен зов на предизвестие, който тревните стръкове изпращат към към момента неокосените си събратя и към някои от насекомите живеещи в близост.
 Снимка 424153

Те подтикват към момента здравите растения да стартират да създават първите две групи химикали превантивно, още преди да са изкосени, като по този метод им оказват помощ да устоят по-лесно на идното пострадване.

Така приятният мирис на изкосената трева придобива нов смисъл и даже ни замисля дали в действителност имаме потребност от градинка с райграс пред дома си, или просто няколко стръка здравец и мушкато са изцяло задоволителна украса.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР