Ароматът на домашно приготвената содена питка ни връща към най-скъпите

...
Ароматът на домашно приготвената содена питка ни връща към най-скъпите
Коментари Харесай

Постна содена питка за Бъдни вечер


Ароматът на домашно приготвената содена питка ни връща към най-скъпите мемоари от детството, тъй като празниците са това, което сплотява фамилията. Дори в година като тази си заслужава да се поглезим с това прелъщение за Бъдни вечер.
 Как да създадем хубава содена питка Как да създадем хубава содена питка
По традиция питката за Бъдни вечер нормално е содена. Содената питка има един характерен усет и е присъща за това време на година...

- 2 ½ чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица сода за самун
- 1 чавна лъжица сол
- 1 чаена лъжица мед
- 1 ⅓ чаена чаша газирана вода
- 50 грама семена

:
10 минути подготовка
40 минути печене


1. Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите артикули. Пресявате брашното, дружно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, да вземем за пример маково семе, ленено семе, сусам, или пък желаните от вас семена.

2. Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте сложили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С изострен нож вършиме бездънен прорез във формата на кръст върху топката тесто.

3. Печете содената питка в авансово загрята на 220 градуса фурна за към 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за към 30 минути, или до момента в който содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Още от РЕЦЕПТИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР