Арнолд Нюман е един от водещите творци на 20 в.

...
Арнолд Нюман е един от водещите творци на 20 в.
Коментари Харесай

Първа изложба у нас на фотографа, снимал Монро и Пикасо

Арнолд Нюман е един от водещите създатели на 20 в. Американецът посвещава 70 години от живота си на фотографията.

Пред обектива му застават огромни персони в областа на изкуството, киното, малкия екран, политиката и шоубизнеса. Вижте редки техни фотоси в галерията, която озаглавихме -

ЛЕГЕНДАРНИ ХОРА ПРЕД ОБЕКТИВА НА НЕПОВТОРИМИЯ НЮМАН

Снимал е Мерилин Монро, Пикасо, Алфред Круп, Марта Греъм и доста други.

За първи път фотографии на Арнолд Нюман ще бъдат показани у нас.

Между 6 ноември и 9 декември в Софийска градска художествена изложба ще бъдат изложени негови произведения. Експозицията ще включва над 50 фотографии.

Какво би трябвало да знаем за Арнолд Нюман
 Арнолд Нюман (1918 - 2006 г.) Арнолд Нюман (1918 - 2006 г.)
Познат е като един от основателите на актуалната иконография. Създава реформаторски метод в портретирането - “фотопортрет в интериор”, като разрушава стандарта на студиото, изваждайки модела от него. Нюман разполага обектите си в среда, типична за специалностите им, с което улавя същността на техните живот и работа. Този метод е необятно употребен през днешния ден, само че техниката е необикновена за 30-те години, когато Арнолд Нюман стартира да я употребява.

Стравински край рояла, Шагал пред своя картина, Кенеди пред Белия дом - Нюман е направил хиляди портрети на художници, писатели, артисти, музиканти и политици. Оставил е и доста думи, с които извънредно съзнателно изяснява изкуството си. Един от портретите, които не съумява да направи, е на Айнщайн - ученият умира ден преди тяхната среща.

Творбите на Нюман описват лична история,

като че ли мини биография на този, попаднал пред обектива на гениалния фотограф. Интересуват го претекстовете, които движат хората, а фотографията е платното, на което рисува, вярвайки, че първо би трябвало да си добър художник. Арнолд Нюман усърдно построява фотографиите си като картини - подрежда пространството с изтънчена вътрешен глас и спестовна умелост.

Малката глава на Стравински край големия роял - това е светът на музиката.
 Игор Стравински Игор Стравински
Арнолд Нюман е притежател на редица награди, измежду които тази на Американската асоциация на медийните фотографи, наградата във връзка стогодишнината на Кралското фотографско общество, френското отличие "Кавалер на ордена за изкуство и литература ". През 2005 година списание Photo District News афишира Нюман за един от 25-те най-влиятелни фотографи.

Удостоен е с почетен докторат от девет висши образователни заведения, изнасял е лекции и е провеждал уъркшопи по целия свят.

Ден след откриването на изложбата му в Софийска градска художествена изложба тази есен, ще бъде изнесена и лекция върху неговото изкуство. За да го показа, в България ще дойде най-големият специалист на творчеството му - Уилям Юинг, световнопризнат академик в региона на фотографията, създател, куратор на изложения, професор Юинг е създател на книгата Masterclass Arnold Newman.

Изложбата на Арнолд Нюман в България е десетото юбилейно издание на платформата "Майстори на фотографията ", която се реализира от фондация МУСИЗ и фондация "Америка за България " в партньорство с VIVACOM и VIVACOM Art HAll и със съдействието на Столична община, фондация Arnold & Augusta Newman и изложба Howard Greenberg.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР