Арно ЛьоклерСосиете Женерал БАНКА © Надежда Чипева След последните сделки

...
Арно ЛьоклерСосиете Женерал БАНКА © Надежда Чипева След последните сделки
Коментари Харесай

Арно Льоклер: Консолидацията в банковия сектор носи ползи за клиентите

Арно ЛьоклерСосиете Женерал БАНКА

© Надежда Чипева След последните покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия бранш, смятате ли, че той съумява да усъвършенства успеваемостта си? Какъв е резултатът от тази консолидация на пазара?

Динамиката на банковия пазар, освен в България, само че и в Европа, е мощно изразена и изискванията неизбежно изискват все по-висока успеваемост, мащаб и резултати, за сметка на външна и вътрешна оптимизация на ресурсите. Под външна имам поради точно консолидационните процеси и сливания, които са подтиквани от една страна от пазарната среда, а от друга – от самите регулаторни и надзорни органи. Наред с това, в България се следи постоянна наклонност на икономическо развиване. Всички тези фактори и удобната среда способстват за възходящата наклонност при резултатите на банките в България, като вследствие на тези процеси в българската банкова система се следи засилен инвеститорски интерес от огромни европейски банкови групи и стратегически вложители, каквато да вземем за пример е Група ОТП, част от която са Банка ДСК и Експресбанк.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ползите за нашите клиенти – потребителите на нашите банкови услуги, са крайната точка, измерителят, по който ние оценяваме бизнес процесите си. Благодарение на консолидацията, съумяваме да усъвършенстваме и да подобряваме доста портфейлите си от артикули и услуги за самостоятелния и корпоративен сегмент. При сегментите в банкиране на дребно с огромен брой клиенти – жители и дребни и междинни предприятия (МСП), консолидацията на двата бизнес модела дава опция за възстановяване на структурата и качеството на обслужване. Тези процеси включват анализиране на по-обхватна база от данни и разрешават по-гъвкаво потребителско сегментиране с оглед подбирането на най-хубавата композиция от услуги и съответно ценообразуване.

В допълнение, това дава добра опция на банките извършат по-добра диверсификация на риска. Именно натам са ориентирани напъните на Банка ДСК и на други пазарни участници, които посредством процесите по сливания съумяват стратегически да разпростират мащаба си и да изведат банковия бранш на едно ново, съвременно равнище, с фокус върху дигитализацията и отличното обслужване на клиентите.

След като лихвите са на исторически най-ниските им равнища, какви са трендовете при банковите такси? Очаквате ли банковият бранш да актуализира цените си? В каква посока?

Състоянието на българската стопанска система е в положение на напредък, като напълно закономерно се следи повишаване на цените в обслужващата сфера, което неизбежно визира и банковите услуги. Ние се стремим да подтикваме от ден на ден цифровото банкиране, като предлагаме новаторски решения на съвременни и елементарно налични платформи. В Банка ДСК цената на главните преводи през електронната платформа (онлайн и мобилно банкиране) е с низходяща наклонност в последните години. Наред с това предлагаме и редица месечни пакети, които са гъвкаво решение и добра опция за клиентите.

Отрицателните лихви на ЕЦБ станаха мотив някои огромни централноевропейски банки да стартират да ползват негативна рента и по огромните депозити на свои корпоративни клиенти. Смятате ли, че тази процедура ще се схване от множеството банки на пазара? Колко надалеч може да стигне - с изключение на корпоративни клиенти, може ли да засегне и физически лица? Мислите ли, че негативните лихви може да дойдат и за потребителите в България?

Вложителите в страната възприемат банковите институции като надеждни сътрудници в стопанисването на техните средства. Българските банки са спечелили доверието, както на потребителите, по този начин и на компаниите, които наред със сигурността се възползват и от опцията да разполагат бързо и елементарно с ресурса си. Българската банкова система се характеризира със своята непоклатимост и добра финансова и ликвидна позиция, което е водещ фактор за високата оценка на потребителите. Лихвените равнища, в това число и евентуални негативни стойности, са отговор на съответни и закономерни промени в пазарната конюнктура. Няма по какъв начин да се избегнат такива промени, в случай че пазарните условия го наложат.

Това обаче не трябва безусловно да се възприема като отрицателен сигнал. Не можем да вършим изводи въз основа единствено на безспорната стойност на един параметър, а би трябвало да сравним тази стойност по отношение на стойностите на други параметри, с които той има директна или непряка връзка. Трябва да се означи една цялостна взаимозависимост върху пазара на банкови артикули, а точно въздействието и върху цените и на заемите. Лихвените проценти по главните кредитни артикули са с невиждано ниски равнища за българския пазар, което ги прави извънредно атрактивни за потребителите. По отношение на негативните лихви - в България освен са вероятни, само че отчасти към този момент има такива.

Банките заплащат негативни лихви върху свръхрезервите си в Българска народна банка и в множеството случаи върху ликвидните си активи. Отделно от това, банките поемат и застраховката, обезпечена от Фонда за гарантиране на влоговете, която всеки инвеститор получава до избраната от Закона сума, както и вноската във Фонда за преструктуриране, която също обезпечава отбрана при дестабилизация. Тъй като приказваме за стопански фактори, нещата постоянно следва да се гледат в своята комплексност и за съответната среда. Били сме очевидци на промени във фактори, които се възприемат като отрицателни, само че в съответната среда са изигравали позитивна роля.Арно Льоклер, който е член на Управителния съвет и изпълнителен шеф в Банка ДСК и Експресбанк, както и началник на направление " Управление на риска " в Банка ДСК, ще бъде измежду лекторите на конференцията " Банките и бизнесът ", която ще се организира този четвъртък в София. Банкерът ще вземе присъединяване в първия спорен панел, на който ще се разисква посоката на развиване на бранша след стрес тестванията. Пълната стратегия на форума може да намерите на уеб страницата на събитието, а срокът за регистрация изтича на 13 ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР