Армията в Буркина Фасо обяви днес, че е отстранила от

...
Армията в Буркина Фасо обяви днес, че е отстранила от
Коментари Харесай

Армията в Буркина Фасо обяви, че е свалила президента

Армията в Буркина Фасо разгласи през днешния ден, че е отстранила от власт президента Рок Каборе, суспендирала е конституцията, разпуснала е държавното управление и Народното събрание и е затворила границите на страната.

В изказването, подписано от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба и прочетено от различен офицер по държавната телевизия, се показва, че превратът е осъществен безкръвно, а арестуваните от превратаджиите са на несъмнено място.

Кризата в Буркина Фасо стартира в неделя, когато бунтовниците желаеха уволняване на висшия боен състав и повече запаси за битка с ислямистите.

Група от 14 военни излязоха в ефир по държавната телевизия и оповестиха прехвърлянето на властта в страната на "Патриотичното придвижване за отбрана и възобновяване " – конструкция, ръководена от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба.

Военните оповестиха прекратяване на конституцията, разформироване на държавното управление и Народното събрание, затваряне на сухопътните и въздушните граници на страната. В цялата страна е въведен полицейски час, който работи от 21:00 до 05:00 часа. Новинарският портал Burkina24 заяви, че 41-годишният подполковник Дамиба е подписал документа с всички тези решения.

Военните споделиха още, че завземането на властта е осъществено без принуждение, всички арестувани са на безвредно място.

Местоположението Каборе към този момент не се разкрива.

Военният прелом в Буркина Фасо в понеделник стана следващият в Западна Африка и разкъсвания от спорове Сахел, където армиите все по-често смъкват гражданските администрации заради тяхната хипотетична неефективност.

Буркина Фасо се причисли към редиците на няколко страни в района, които в този момент се ръководят от военни хунти.

В прилежащо Мали полковник Асими Гойта смъкна през август 2020 година от власт определения президент Ибрахим Бубакар Кейта. След това той смъкна гражданската администрация през май предходната година с втори прелом.

Армията на Гвинея също смъкна определения президент Алфа Конде през септември 2021 година

Чад също се ръководи от хунта, ръководена от Махамат Идрис Деби Итно, военачалник от армията, който завзе властта през април предходната година, откакто татко му - някогашният водач на страната от Сахел - беше погубен на бойното поле.

Заговорниците оправдават дейностите си, като акцентират дълбоката дисфункция на администрациите, които смъкват.

В Гвинея Конде беше свален от власт след месеци на разрастващо се неодобрение, в това число смъртоносни митинги против ръководството му.

Като причина за завземането на властта в Мали армията уточни "потъпкването " на гражданските права, както и необятно публикуваната корупция.

В Сахел пучистите постоянно се базират на неуспехи в преодоляването на джихадисткия спор.

Ислямистките бойци опустошават огромна част от обширния полусух район, водейки бунт, който за първи път избухна в Мали през 2012 година, след което се популяризира в Буркина Фасо и Нигер.

Въпреки интернационалната поддръжка, бедните страни от района на Сахел не съумяват да спрат насилието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР