Армията трябва да бъде ресурсно осигурена, за да бъде ефективна

...
Армията трябва да бъде ресурсно осигурена, за да бъде ефективна
Коментари Харесай

Министър и военни се събраха, за да си кажат, че армията се нуждае от техника и войници

Армията би трябвало да бъде ресурсно обезпечена, с цел да бъде ефикасна и през 2018 година на практика модернизацията би трябвало да стартира, защото тя е закъсняла. В същото време проблем остава дефицитът на военни и за това се приготвят законодателни промени за въвеждане на доброволна военна работа.

Тези заключения бяха направени по време на Годишната конференция на началника на защитата в София. До огромна степен тези заключения бяха направени Доклада за положението на защитата и въоръжените сили за 2016 година, който в началото беше направен от служебното правителство на Огнян Герджиков,  само че редактиран по-късно по гледище на новия министър на защитата Красимир Каракачанов

В документа се посочваше, че армията извършва конституционните си отговорности, само че при систематичен финансов дефицит и остаряла бойна техника. Само няколко месеца по-късно Народното събрание, по гледище на депутати от ГЕРБ, рестартира процедурата по желание на нов вид военен аероплан, което за следващ път отсрочи модернизацията. 

В сряда пред висшия команден състав военният министър акцентира на тематиката за повишение на разноските за защита и решение на казуса с дефицита на персонален състав. В същото време ръководителят на комисията по защита и някогашен пълководец на Военновъздушни сили и народен представител от ГЕРБ Константин Попов заключи, че тази година на практика би трябвало да бъдат стартирани плановете за рационализация. Според него за модернизацията към този момент няма време:

Настоящата 2018 година може и би трябвало да се трансформира в година за практическа реализация на армейската рационализация. Заделени са финансови средства и в обществото има заслужено очакване за забележими резултати. До огромна степен от Вашата прецизна работа зависи плановете да бъдат готови добре, нямаме време, сподели още генералът.

Каракачанов пък акцентира на концепцията си за въвеждане на доброволната военна работа. По думите му, с цел да бъдат въоръжените сили поръчител за сигурността, напъните би трябвало да бъдат съсредоточени към подготовката на задоволително хора за защитата на страната. 

Отсега споделям, че тази доброволна подготовка би трябвало да надгражда професионалната ни войска, която е гръбнакът на нашата защита, като обезпечава в допълнение готови младежи, подготвени да изберат военната специалност. По тематиката следва необятен публичен спор (той, както виждате, тече в последните осем – девет месеца). Аз съм уверен, че в резултат на този спор, в резултат на предложенията, които се готвят в Министерството на защитата като законодателни оферти, ние ще намерим вярното решение по една тематика, която касае освен българските въоръжени сили.

Според него военната подготовка с изключение на, че ще реши казуса с дефицита на бойци, само че ще отвори " опцията за едно вярно образование на младото поколение и приемане на нужната подготовка ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР