Армията се подготвя при необходимост да се включи в мерките

...
Армията се подготвя при необходимост да се включи в мерките
Коментари Харесай

Армията се готви да се включи в извънредното положение, ако има решение за това

Армията се приготвя при нужда да се включи в ограниченията по изключителното състояние, което има за цел да ограничи епидемията с ковид.

”Българската войска е подготвена да спомага на Министерство на вътрешните работи за налагане на ограничения за предотвратяване, ограничение и превъзмогване последствията от разпространяването и болестта с вируса COVID-19. В тази връзка към този момент се създават съответните проекти и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи”, оповестиха от военното министерство на уеб страницата си. https://mod.bg/bg/

Парламентът позволи военнослужещите да могат да вземат участие в използването на противоепидемичните ограничения, макар че президентът и висш главнокомандващ Румен Радев се разгласи против тази опция. Засега обаче военните не са включени в налагането на ограниченията, като държавното управление би ги присъединило единствено при задълбочаване на рецесията.

Премиерът Бойко Борисов изясни, че други страни към този момент употребяват армиите се, само че ние не го вършим, в това число поради висшия главнокомандващ и терзания за гражданските свободи по време на изключителното състояние.

”Новите пълномощия на армията по Закона за изключителното състояние са ясно дефинирани и с цел да се стигне до тях, следва да се издаде акт на Министерския съвет. С него се дефинира при какви условия и ред въоръжените сили ще вземат участие взаимно и/или координирано с други органи. Участието на въоръжените сили съгласно законовия текст на член 9 ще бъде обвързвано с използването на противоепидемични ограничения и ограничавания на територията на страната, на обособен район или на контролно-пропускателен пункт”, обясниха от военното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР