Армията няма да участва в операции на жандармерията, обясни пред

...
Армията няма да участва в операции на жандармерията, обясни пред
Коментари Харесай

Председателят на Комисията по отбрана: Армията няма да участва в операции на жандармерията

Армията няма да взе участие в интервенции на жандармерията, изясни пред публицисти ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание Константин Попов /ГЕРБ/ по отношение на признатите на второ четене промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

При окончателното гласоподаване отпаднаха препоръчаните разпореждания, разписващи спомагателни пълномощия на въоръжените сили за оказване на помощ на държавните органи в противодействието на закани с изключително висока степен на социална заплаха за популацията.

Константин Попов изясни, че този текст не е бил признат, тъй като не е бил добре дефиниран. Такива интервенции би трябвало да са отговорност на Министерство на вътрешните работи, по-специално на жандармерията, уточни той. Ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, тогава можем да го премислим, добави той. Според Попов концепцията в законопроекта на Министерския съвет не е неприятна, само че не е била добре дефинирана.

Началникът на защитата ген. Андрей Боцев разяснява, че би трябвало съответно да се разпише какви тъкмо функционалности ще има армията. Той означи, че Въоръжените сили имат и много функционалности по закона за антитероризма.
С промените в закона се дава опция при съществуване на справедлива неспособност за обезпечаване на безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равноценност.

Константин Попов разяснява, че първото значимо нещо в признатите промени е, че се взема решение въпросът за храната на военнослужещите. Имаме кетърингово хранене, само че при обжалване на договорите по Закона за публичните поръчки, би трябвало да лишаваме военнослужещите от това, което им се поставя, изясни той. Попов добави, че в този момент ще им се дава съответното финансово възнаграждение - жестоко по 10-12 лв. дневно за храна.

Ген. Андрей Боцев благодари на ген. Попов и на отрасловата комисия в Народното събрание, че всички ремонти, които са предложили, са били признати. Проблемът беше, че имаше корекция, която анулира алтернативата за хранене, когато няма подписан контракт, уточни той. Ние храним войската, когато имаме подписан контракт и ни се доставят артикули, а когато няма, както е в тази ситуация, от четири години поради обжалвания не можем да сключим контракт и сме длъжни да даваме командировъчни, разяснява ген. Боцев.

Законът даваше право по този метод да храним дежурните сили, които са в поделенията, само че не и тези, които са на лагери и учения на открито, уточни той. Началникът на защитата изясни, че в този момент вместо 20 лв. дневно, ще могат да изплащат левовата равноценност на храненето - към 11 лв.. Тази корекция ще облекчи най-много командирите, разяснява той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР