Армията на Зимбабве постави под домашен арест 93-годишният президент на

...
Армията на Зимбабве постави под домашен арест 93-годишният президент на
Коментари Харесай

Краят на една 37-годишна диктатура, започнала с мечта

Армията на Зимбабве сложи под домакински арест 93-годишният президент на страната Робърт Мугабе, който на процедура я ръководи след оповестяването на самостоятелност от Англия през 1980 година.

В рамките на часове военните поеха контрола над държавните медии, влязоха в президентския замък и разположиха техника и хора на основни места в столицата Хараре.

Ужасяваща гладна рецесия заплашва Африка

Най-старият президент: Оставам, до момента в който Бог не ме прибере

В особено телевизионно послание военните осведомиха популацията, че не правят прелом и сигурността на Мугабе е обезпечена.

„ Искаме да призовем към отговорност нарушителите към него, чиито дейности доведоха до обществена и икономическа криза”, гласеше още обръщението.

Сигурна информация за ориста на Мугабе нямаше, до момента в който южноафриканският президент Джейкъб Зума не удостовери, че двамата са разговаряли по телефона.

Zimbabwe crisis: 'Thanks for taking out the tyrant' https://t.co/pqoHVGeMNI
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 15, 2017
Въпреки че заобикалят термина „ преврат” съгласно множеството анализатори военните целят идването на власт на досегашния заместител на Мугабе – Емерсон Мнангагва.

Той беше отхвърлен от поста си предходната седмица, което направи президентската брачна половинка Грейс Мугабе най-вероятен правоприемник на кормилото на страната.

Официално обаче военните нямат лидер, а са се намесили само поради влошаващото се от години икономическо състояние в Зимбабве, където безработицата визира 90% от дейното население.

Това евентуално ще е и повода за края на 37-годишното ръководство на Мугабе. Той идва на власт като един от водачите на чернокожите националисти, борили се срещу бялото ръководещо малцинство в някогашната английска колония Родезия.



Мугабе идва на власт в началото като министър председател и афишира основаването на без значение Зимбабве през 1980. По това време еуфорията на към новата страна е голяма поради множеството придвижвания на "черния " континент, борещи се против остатъците от колониализма след Втората международна война.

Милиони честват в Хараре и на всички места в страната, а реге звездата Боб Марли изнася концерт на стадиона в столицата. Този миг и до до момента се счита за знак на дълго чаканата независимост на подтиснатите африкански нации. Бъдещето обаче се разграничава от тогавашните фантазии.

През 1987 година Мугабе става държавен глава след изменение на конституцията, с което се вкарва президентски режим на ръководство.



Първоначално едноличното ръководство е положително като репресии против белите земевладелци няма, а по едно и също време с това обществени стратегии благоприятстват подобряването на общественото състояние на чернокожите.

През новия век обаче, застрашен от все по-силни опозиционни придвижвания, Мугабе на първо време гони хиляди бели фермери, а след това стартира да употребява репресии за опазване на политическия си режим. Преизбран е в противоречиви избори през 2002, 2008 и 2013.

Зимбабве по едно и също време е богато на злато, платина, диаманти и други минерални запаси, а земята е подобаваща за земеделие. При ръководството на Мугабе обаче аграрната промяна последователно води до спад в добивите, а през 2009 локалната валута се срутва и е сменена от американския $ и южноафриканския ранд.

Така през днешния ден над 16 милионното население на Зимбабве живее в всеобща безработица, честа липса на пари в брой и голям брой материални ограничения. През октомври в страната беше неразрешен вноса на плодове и зеленчуци за икономисване на валута.



На този декор Емерсон Мнангагва има имидж на модернизатор на статуквото. Той обаче беше отхвърлен от самия Мугабе, а разрастващата се от месеци насам политическа рецесия докара до разединение в тяхната партия - Африканския народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ).

Докато едното й крило и доста от авторитетните военни поддържат Мнангагва, другото стои компактно зад Мугабе и жена му Грейс, която до през днешния ден беше считана за титулярния му заместител.

Според някои информации, след де-факто преврата тя е напуснала страната. Наред с това военните са арестували доближени до нея министри.

41 години по-младата жена на Мугабе е наричана "Гучи Грейс ". Тя и синовете им са упреквани, че живеят в свръхлукс и лукс, до момента в който главата на фамилията ръководи една от най-бедните страни в света. Вижте повече за историята на Грейс Мугабе във видеото:

Grace Mugabe was poised to become President of Zimbabwe, now she may have been forced to flee the country pic.twitter.com/h6Ui48nnPj
— Sky News (@SkyNews) November 15, 2017
Вестите от африканската страна са лимитирани, само че съгласно първични информации нощес през нощта са се чули изстрели към президентския замък и на други места в Хараре.

Англия, Франция и Европейски Съюз приканиха за спокойно решение на политическата рецесия.

"Не можем да кажем по какъв начин ще се развият събитията в Зимбабве през идващите дни и не знаем дали Мугабе е паднал от власт или не ", разяснява английският външен министър Борис Джонсън в Народното събрание в Лондон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР