Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при

...
Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при
Коментари Харесай

Американски адмирал: Вашингтон трябва да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Армията на Съединени американски щати би трябвало да поддържа подготвеност за отговор при вероятно навлизане на Пекин в Тайван още от тази година. Това предизвестие, отправено през днешния ден от адмирал, е симптом за възходящо безпокойствие поради желанията на Китай, засягащи острова, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли опция Пекин да постави ръка на Тайван до 2027 година

" Не става дума единствено за това какво приказва президентът Си, а за метода, по който се държат китайците, и за това какво вършат ", съобщи Гилдей на анализаторите от центъра и акцентира, че през последните двайсет години Пекин извърши всички свои обещания, още преди да ги огласи.

" Значи, когато приказваме за 2027 година, това съгласно мен (означава) 2022 или може би 2023 година - добави той. - Не мога да изключа тази опция. Съвсем не желая да бъда алармаджия, като споделям това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим. "

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се чака да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Цзинпин още веднъж удостовери, че счита " да сплоти още веднъж " Тайван с Китай, при потребност със мощ.

Коментарът на адмирал Гилдей бе изработен ден след предизвестие на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Последният сподели, че Пекин желае да постави ръка на Тайван " с доста по-бързо движение " от предвижданото преди, и добави, че през ръководството на Си се е появил един " доста по-различен Китай ".

Китайската компартия в никакъв случай не е направлявала Тайван, само че Пекин счита острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на " стратегическа двоякост ", що се отнася до опцията да се намеси с военна мощ, в случай че Китай нападна Тайван.

Тази политика цели, с изключение на да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да попречва управниците на острова да предизвикат Пекин с публично прокламиране на самостоятелност.

Същевременно Съединени американски щати продават на Тайпе по-специално оръжия, с цел да се отбранява.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР