Армията на Мали се разгръща към северна сепаратистка бунтовническа крепост

...
Армията на Мали се разгръща към северна сепаратистка бунтовническа крепост
Коментари Харесай

Армията на Мали, северните бунтовници се насочват към потенциално решаваща конфронтация

Армията на Мали се разпростира към северна сепаратистка бунтовническа цитадела във високорискова интервенция, която може да предвещава широкомащабна борба и да се окаже повратна точка след десетилетие на спор.

Какво се случва на място?

Голям малийски армейски ескорт напусна град Гао в понеделник и се насочи към северния район Кидал.

Съобщава се, че първо ще отиде до местностите Тесалит и Агуелхок северно от град Кидал, с цел да поеме лагерите, които се напущат от напускащите войски на стабилизационните сили на Организация на обединените нации, MINUSMA.

Мисията на Организация на обединените нации беше изтласкана от ръководещата хунта и предава своите лагери на малийските управляващи. < p> Предаването – което стартира с лагера в Бер в средата на август – е главен фактор за неотдавнашното обновяване на враждебните дейности от страна на сепаратистите.

На фона на многочислени въоръжени групи, борещи се за надзор, сепаратистите настояват, че Организация на обединените нации уеб сайтове би трябвало да им бъдат върнати.

Координацията на придвижванията на азавадите (CMA) – съюз от най-вече туарегски групи, търсещи автономност или самостоятелност от малийската страна – извърши серия от офанзиви против позиции на армията след интервенцията в Бер. < p> Нейните бойци в този момент се прегрупират в региона на Кидал.

Какъв е залогът?

Пустинният регион на Кидал е историческият център на протестите на най-вече туарегските сепаратисти.

Въстания на номадите, маргинализирана група раздруса Мали от независимостта от Франция през 1960 година

Кидал се намира на повече от 1500 километра (повече от 930 мили) от столицата Бамако и северните лагери са решаваща спирка сред Мали и Алжир.

Цялата районът е стратегически, само че град Кидал е перлата в короната.

Армията претърпя няколко унизителни провали от сепаратистите сред 2012 и 2014 година

Фактът, че Кидал към момента се управлява от бунтовниците, остава източник на неспокойствие за хунта, която завзе властта през 2020 година

Възстановяването на държавен надзор в цялата страна е едно от главните му послания.

Какъв е потенциалът на армията?

Когато бунтовниците, както сепаратисти, по този начин и салафисти, се надигна в Северно Мали през 2012 година, бързо последван от джихадисти, армията имаше към 12 000 души, съгласно отчет на френския парламент от 2013 година

След 10 години френска и европейска военна помощ, последвана от съветска военна помощ, нейният брой набъбна до към 40 000.

Смята се, че няколкостотин членове на съветската частна паравоенна група Вагнер са в Мали – задоволително, с цел да убеди хунтата още веднъж да поеме бунтовниците, съгласно западен посланик.

Но контингентът не е задоволителен, с цел да превземе назад надзор над страна, която към този момент е подложена на напън от джихадистки протести.

„ Стратегическият проблем на малийските сили е неналичието на запаси “, сподели Джонатан Гифард, специалист, обвързван с самостоятелния мозъчен концерн Institute Montaigne в Париж.

“Или устоят, или правят динамични интервенции, които водят до нападения тук и там. Това е най-хубавото, което могат да създадат “, сподели той.

Армията разполага с въздушна мощност, добита през 2022 година, която включва три създадени в Турция дрона Bayraktar, както и самолети L39 Albatros, предоставени от Русия, макар че тяхната наличност и успеваемост в борба остава несигурна.

А сепаратистите?

Няма налични достоверни данни за редиците на CMA.

„ Те постоянно са лъгали, с цел да усилят числеността си (като част от стратегия за разоръжаване) и са крили запасите си от оръжия “, сподели Марк-Андре Боаверт, откривател в Центъра FrancoPaix, основан в Канада.

Преди подновяването на военните дейности, реалистичната цифра за бунтовниците би била 3000 до 4000, сподели той.

Както и техните непрекъснати сили, тяхната организация им разрешава да активизират повече войски за лимитирани интервали от време – апел за активизиране излезе във вторник.

Според Гифард, CMA се бори с известна „ инерция “ от десетилетие без борби. < p> „ CMA е по-малко готова, в сравнение с през 2012 година, само че разполага със земята за себе си и е привикнала с асиметрична военна тактика “, сподели той.

Що се отнася до нейното въоръжение, малко се знае. Регионът Кидал се смята за кулоар за трафик на оръжие от Либия.

CMA твърди, че е свалил няколко малийски самолета през последните седмици, само че макар че загубата на някои е доказана, събитията не са.

Взаимоотношения сред бунтовници и джихадисти

Атаките на сепаратистите съответстват с обновяване на интензивността, за която се твърди от обвързвания с Ал Кайда джихадистки алианс Група за поддръжка на исляма и мюсюлманите (GSIM).

Наблюдателите виждат някои неофициални връзки сред сепаратистите и джихадистите също макар ясните разграничения.

GSIM и обвързваните с тях групи постоянно са имали своя лична стратегия и командни вериги „ с цели, които нямат нищо общо с тези на съставените елементи на CMA “, сподели Гифард. < p> Има обаче „ течливост сред фамилиите, племената “, добави той.

„ Това е разумно за общественото оцеляване. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР