Арменският депутат Никол Пашинян, на 42 години, е бивш журналист

...
Арменският депутат Никол Пашинян, на 42 години, е бивш журналист
Коментари Харесай

Кой е Никол Пашинян - бившият журналист, решен да стане премиер на Армения

Арменският народен представител Никол Пашинян, на 42 години, е някогашен публицист и някогашен опозиционер. Той се надява да стане през днешния ден новият министър председател на Армения макар първичния си крах, откакто оглави антиправителствени митинги през последните двайсетина дни.

Само преди няколко седмици малко на брой биха заложили, че Пашинян ще успее да накара десетки хиляди арменци да излязат по улиците.

Само за няколко дни той се наложи като неопровергаем водач на антиправителственото придвижване, което докара до оставката на 23 април на премиера Серж Саркисян, определен на поста единствено шест дни по-рано, откакто бе президент в продължение на 10 години.

Често носещ тениска в цвят каки и черна шапка с козирка, прочут с откровения си метод на изложение, Никол Пашинян напомни пред Агенция Франс Прес, че не е " новобранец в арменската политика ".

През 2008 година Пашинян взе участие в митингите против успеха на Серж Саркисян на президентските избори. Много арменци свързват името му с трагичния спомен за гибелта на 10 души, откакто протестното придвижване прерасна в протест и проведени конфликти с полицията.

 Кой е Никол Пашинян - някогашният публицист, решен да стане министър председател на Армения
© Reuters

След разпръсването на митингите, Пашинян мина в конспиративност за няколко месеца, преди да се съобщи на полицията през януари 2009 година. През януари 2010 година той бе наказан на 7 години затвор. През 2011 година бе освободен по силата на прошка.

Брилянтен оратор, прочут със смущаващите въпроси, които не се колебае да задава в Народното събрание, откогато основаната от него партия " Граждански контракт " влезе в него през 2017 година, Никол Пашинян бързо се трансформира в най-ефикасния съперник на Серж Саркисян.

Проарменски надъхан

След към три седмици митинги опозиционният водач обиколи Армения, спирайки в градове и села, където беше посрещан като воин, обещавайки " победа на народа " и на своята " нежна гражданска война ".

" Никол Пашинян промени методологията. Той направи обществото участник в процеса, той даде на хората опция за деяние, той сподели: би трябвало да извършите нещата сами ", счита политологът Хакоб Бадалян, интервюиран от Агенция Франс Прес.

" За мен беше ясно, че арменците чакаха подобаващ миг, с цел да покажат позицията си ", съобщи пред Агенция Франс Прес Пашинян. " Мисля, че народът пое контрола над обстановката ", добави той. " Премиерите ще идват и ще си отиват, само че занапред нататък ще знаят, че в случай че преминат границата, народът ще каже: " Ние сме господари на нашата страна ", съобщи той на протест на своите последователи в Ереван.

По време на акцията за последните парламентарни избори Пашинян към този момент привличаше поддръжници със своята близост, провеждайки огромен брой спонтанни срещи в задни дворове или на покриви на гаражи.

 Кой е Никол Пашинян - някогашният публицист, решен да стане министър председател на Армения
© Reuters

Тези дейности донесоха част от известността на бащата на четири деца, изключително измежду младежите, отраснали след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и оповестяването на независимостта на страната през 1991 година

Ранен при сдърпване с полицията по време на последните митинги, той от няколко дни се разхожда с бинтована ръка.

Според анализатора Александър Искандарян арменската съпротива е съвсем унищожена и през днешния ден Никол Пашинян е единствената водеща фигура. " Арменската съпротива през днешния ден е той ", декларира Искандарян.

Остава да забележим какво ще стане с него, откакто премине от съпротива в ръководството. Пашинян е заречен да разгласява политическа стратегия до 20 дни. " Аз съм проарменски надъхан... Да бъдеш политик в Армения за мен значи да си надъхан проарменски ", акцентира той в понеделник.

Пашинян се погрижи да успокои обичайния съдружник Русия и акцентира, че при неговото ръководство съюзът с Москва ще остане съществена ос на арменската политика. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР