Повече от 70% от населението на Нагорни Карабах бяга, тъй като сепаратисткото правителство казва, че ще се разпусне

...
Арменски официални лица казват, че повече от 70% от първоначалното
Коментари Харесай

Арменски официални лица казват, че повече от 70% от първоначалното население на Нагорни Карабах е избягало от региона за Армения

От AVET DEMOURIAN Associated Press 29 септември 2023 г., 3:48 ч.

ЕРЕВАН, Армения -- Повече от 70% от първоначалното население на Нагорни Карабах е избягало в Армения като сепаратистко правителство в региона заяви, че ще се саморазпусне и непризнатата република в Азербайджан ще престане да съществува до края на годината след три десетилетия опит за независимост.

До петък сутринта 84 770 души са напуснали Нагорни Карабах, според арменски официални лица, продължавайки масовото изселване от региона на етнически арменци, започнало в неделя. Населението на региона беше около 120 000 преди началото на изселването.

Ходовете дойдоха, след като Азербайджан проведе светкавична офанзива миналата седмица, за да си върне пълния контрол над отцепилия се регион и поиска че арменските войски в Нагорни Карабах се разоръжават и сепаратисткото правителство се разпуска.

В указ, подписан от сепаратисткия президент на региона Самвел Шахраманян, се цитира споразумение от 20 септември за прекратяване на бойни действия, при които Азербайджан ще позволи „свободното, доброволно и безпрепятствено движение“ на жителите на Нагорни Карабах към Армения.

Някои от онези, които избягаха от регионалната столица Степанакерт казаха, че нямат надежда за бъдещето.

„Напуснах Степанакерт с лека надежда, че може би нещо ще се промени и ще се върна скоро, и тези надежди са съсипан, след като прочетох за разпускането на нашето правителство“, каза 21-годишната студентка Ани Абагян пред Асошиейтед прес в четвъртък.

По време на трите десетилетия на конфликт в регионът, Азербайджан и сепаратистите в Нагорни Карабах, заедно със съюзниците в Армения, обвиниха другия в целенасочени атаки, кланета и други зверства, оставяйки хората от двете страни дълбоко подозрителни и уплашени.

Докато Азербайджан се ангажира да зачита правата на етническите арменци в региона, повечето от тях сега бягат, тъй като не вярват, че азербайджанските власти ще се отнасят към тях справедливо и хуманно или ще им гарантират техния език, религия и култура.< /p>

След шест години сепаратистки битки, приключили през 1994 г. след разпадането на Съветския съюз, Нагорни Карабах премина под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения. След това, по време на шестседмична война през 2020 г., Азербайджан си върна части от региона в планините Южен Кавказ заедно с околните територии, за които арменските сили претендираха по-рано.

Нагорни Карабах беше международно признат като част от суверенната територия на Азербайджан.

През декември Азербайджан блокира единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, обвинявайки арменското правителство го използваше за незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Армения твърди, че затварянето е отказало основни доставки на храна и гориво за Нагорни Карабах. Азербайджан отхвърли обвинението с аргумента, че регионът може да получава доставки през азербайджанския град Агдам – решение, на което властите в Нагорни Карабах отдавна се съпротивляваха, които го нарекоха стратегия за Азербайджан да получи контрол над региона.

В понеделник вечерта резервоар за гориво избухна на бензиностанция, където хората се редяха на опашка за бензин, за да заредят колите си, за да избягат в Армения. Най-малко 68 души бяха убити и близо 300 ранени, като над 100 други все още се считат за изчезнали след взрива, което изостри недостига на гориво, който вече беше огромен след блокадата.

В четвъртък азербайджанските власти обвиниха Рубен Варданян, бившия ръководител на сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах, във финансиране на тероризъм, създаване на незаконни въоръжени формирования и незаконно пресичане на държавна граница. Ден по-рано той беше задържан от азербайджанската гранична охрана, докато се опитваше да напусне Нагорни Карабах за Армения заедно с десетки хиляди други.

Варданян, a милиардер, направил своето състояние в Русия, беше поставен в предварителен арест за най-малко четири месеца и е изправен пред до 14 години затвор. Арестът му изглежда показва намерението на Азербайджан бързо да наложи хватката си в региона.

Друга висша сепаратистка фигура, бившият външен министър на Нагорни Карабах и сега президентски съветник Давид Бабаян , каза в четвъртък, че ще се предаде на азербайджанските власти, които му наредиха да бъде изправен пред разследване в Баку.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР