Арменската общност в България се вдигна на протест. Стотици се

...
Арменската общност в България се вдигна на протест. Стотици се
Коментари Харесай

Арменската общност в България се вдигна на протест

Арменската общественост в България се подвигна на митинг. Стотици се събраха в Пловдив, с цел да изискат оставката на Епархийския съвет на Арменската православна черква . Причина за недоволството е новият правилник на епархията, който заплашва арменците у нас да останат без свещеници, заяви

В края на този месец изтича визата на бургаския духовник отец Похос Микайлян. Престоят му в България може да бъде продължен в случай че той се съгласи с новия правилник на Епархийския съвет.  „ Ако аз ще приема този правилник той ще даде автограф. Това е противоканонично, противоцърковно. Аз не мога да приема ”, разяснява свещеникът.

Варна е без духовник в продължение на 3 месеца, който преди този момент е обслужвал 3 от 13-те арменски енории. Подобна може да бъде обстановката и в Бургас. „ До тук напълно реалистично от 1 ноември шест енории от 13-те няма да имат духовник ”, сподели Мариям Гарабедян от арменска черква Пловдив.

Почти всички арменски свещеници у нас са чужденци . Преди към година ръководителят на Епархийския съвет Антраник Шакариян от Варна постанова промени в правилник. Те засягат разпореждането с църковните парцели. Ако свещениците не одобряват устава в този тип, техните визи няма да бъдат удължавани от Съвета. Това се случва и без разрешенеието на главата на Арменската апостолическа черква. „ Нито уставът е приет, нито е прието управлението на Епархийския съвет като законно ”, разяснява и  бившият ръководител на Епархийския съвет Ропен Чаушиян.

На митинга в Пловдив дойде архиерейският наместник на Арменската православна черква за Румъния и България свещеник Татев Агопян.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР