Армения твърди, че нейни военни позиции са били обстрелвани от

...
Армения твърди, че нейни военни позиции са били обстрелвани от
Коментари Харесай

Армения обвини Азербайджан в нов обстрел по границата

Армения твърди, че нейни военни позиции са били обстрелвани от въоръжените сили на Азербайджан тази заран, оповестява ТАСС.

По данни на арменското министерство на защитата случаят е станал наоколо до селището Верин Шоржа.

" В 9:50 часа на 21 август подразделения на азербайджанските въоръжени сили откриха огън със стрелкови оръжия с друг диаметър по арменски позиции, ситуирани в региона на Верин Шоржа ",информираха от ведомството.

По-рано Армения заяви и за различен случай на границата сред двете страни. Ереван твърди, че азербайджанската войска е нарушила примирието в региона на Хнацах.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. 

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 войници от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни проведоха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 съветски миротворци, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР