Армения трябва да бъде свободна от конфликти в името на

...
Армения трябва да бъде свободна от конфликти в името на
Коментари Харесай

Никол Пашинян: Армения се нуждае от мир

Армения би трябвало да бъде " свободна от спорове " в името на своята самостоятелност, сподели министър председателят Никол Пашинян на своите сънародници в четвъртък, откакто арменците в отделилия се район Нагорни Карабах се предадоха в сряда под военния напън на Азербайджан, предава Ройтерс.

Падането на Карабах, район, който етническите арменски сепаратисти контролираха в продължение на три десетилетия с поддръжката на Ереван, провокира апели в Армения за оставката на Пашинян.

" Днес живеем в сложни времена, страдайки от неописуемо физическо и психическо страдалчество ", сподели Пашинян в телевизионно послание по случай деня на националната самостоятелност на Армения, в което не загатна директно Нагорни Карабах.

Армения се възползва от демокрацията, върховенството на закона и кардиналната антикорупционна политика, но също по този начин се нуждае от мир, сподели Пашинян.

" Мирът е фактор, който обезпечава и подсигурява сигурност, както и самостоятелност и суверенитет ", сподели той.

" (Армения) би трябвало да поеме по този път в името на независимостта, в името на държавността, в името на бъдещето ", добави той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев сподели в сряда, че цени обстоятелството, че Армения - която имаше малко благоприятни условия - не се е пробвала да се намеси в светкавичната атака на Баку. Алиев сподели, че това ще отстрани пречката пред по-широките мирни договаряния сред двете прилежащи страни.

Пашинян през 2020 година управлява война, в която увереният в своето предимство и по-добре въоръжен Азербайджан пое контрола върху елементи от територията, следена преди този момент от сепаратистите, полагайки основата за завладяването на целия район тази седмица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР