Армения призова ООН да изпрати мисия, която да гарантира безопасността

...
Армения призова ООН да изпрати мисия, която да гарантира безопасността
Коментари Харесай

Армения призова ООН да изпрати мисия в Нагорни Карабах

Армения прикани Организация на обединените нации да изпрати задача, която да подсигурява сигурността на етническите арменци в Нагорни Карабах. Територията беше завзета назад от Азербайджан, който даде обещание да съблюдава правата на арменското население в анклава.

За повторно след бързата азербайджанска интервенция в оспорваната планинска територия висшите дипломати се сблъскаха в Организация на обединените нации на фона на изразената от западните страни паника за обстановката в анклава, съобщи БГНЕС.

" След неуспеха в предотвратяването на геноцида в Руанда, Организация на обединените нации съумя да сътвори механизми за предварителна защита, като по този метод трансформира " в никакъв случай повече " в логичен ангажимент ", съобщи арменският външен министър Арарат Мирзоян.

" Но през днешния ден сме на ръба на нов неуспех ", сподели той в тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Той прикани Организация на обединените нации неотложно да изпрати задача в Нагорни Карабах, която да " следи и прави оценка обстановката с правата на индивида, филантропичната помощ и сигурността на място ".

Междувременно външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов упрекна Армения в дезинформация.

Двамата висши дипломати участваха в изключително съвещание на Съвета за сигурност в четвъртък.

Байрамов също приказва пред Общото заседание и съобщи, че Азербайджан, който е най-вече мюсюлмански, ще почита арменците, които са християни.

" Искам още веднъж да заявя, че Азербайджан е решен да реинтегрира етническите арменци, живеещи в Карабахския район на Азербайджан, като равноправни жители ", сподели Байрамов.

" Продължаваме твърдо да имаме вяра, че съществува историческа опция както за Азербайджан, по този начин и за Армения да открият добросъседски връзки и да съжителстват един до друг в мир ", сподели Байрамов.

Русия беше наблюдаващ в процеса на разоръжаване на арменските бойци в Карабах след капитулацията.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който ръководеше три кръга от договаряния в търсене на дипломатическо решение, изрази дълбока угриженост за етническите арменци в Нагорни Карабах в телефонен диалог с арменския министър-председател Никол Пашинян.

Блинкън съобщи, че Съединените щати оказват напън върху Азербайджан " да отбрани цивилното население и да съблюдава отговорностите си да зачита човешките права и главните свободи на жителите на Нагорни Карабах, и да подсигурява, че силите му съблюдават интернационалното филантропично право ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Бързата атака на Азербайджан, при която починаха към 200 души, провокира митинги в Армения против Русия, която беше натоварена със задачата да подсигурява примирието след боевете през 2020 година

Руският външен министър Сергей Лавров, пред кореспонденти в Организация на обединените нации, упрекна западните сили, че " дърпат конците ", с цел да подкопаят въздействието на Москва. Той насочи обвинявания и към управлението на Армения, като го укори, че " налива масло в огъня ".

Лавров цитира почитан арменски политик, който съобщи, че съветският президент Владимир Путин е предал Нагорни Карабах на Азербайджан, откакто съветските " миротворци " не направиха нищо, с цел да удържат мира в района на фона на възходящото от месеци напрежение - заричане, заплатено от Армения със суверенитета на външната ѝ политика.

" Нелепо е да ни упрекват в това ", сподели Лавров, като в същото време добави, че чака арменците да останат в орбитата на Москва и да не се съюзяват със Запада.

В декларация, подписана през 1991 година в най-големия казахстански град Алмати, прочут тогава като Алма-Ата, се показва, че съществуващите граници на новите самостоятелни страни, които са били руски републики, са неприкосновени.

Декларацията " означаваше, че Нагорни Карабах е част от Азербайджан - чисто и просто ", сподели Лавров, противон на обещанията, които Москва даваше на арменците през годините.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР