Армения е готова да започне преговори с Азербайджан за прекратяване

...
Армения е готова да започне преговори с Азербайджан за прекратяване
Коментари Харесай

Най-сетне: Армения в готовност за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах и преговори

Армения е подготвена да стартира договаряния с Азербайджан за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах с посредничеството на страните от Минската група на ОССЕ, съобщaва Министерството на външните работи на републиката.

В известието се разясняват изказванията на ръководителите на Руската федерация, Съединени американски щати и Франция - страните - съпредседатели на Минската група на ОССЕ.

"Ние привестваме обстоятелството, че ръководителите на страните - съпредседатели на Минската група на ОССЕ осъдиха остро използването на мощ в зоната на спор в Нагорни Карабах. Армения е призована да реши конфриктът по кротичък път. Ние ще продължим уверено да отразяваме експанзията на Азербайджан, само че в това време сме подготвени да работим със страните - съпредседатели на минската група в ОССЕ в посока на преустановяване на огъня, въз основа на споразуменията от 1994-1995 година ", се споделя в известието.

Конфликтът сред Баку и Ереван води началото си от февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област (населена най-вече с арменци) е оповестила за излизането си от състава на Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-те години на предишния век е избухнала война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела към 30 000 жертви.

След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто е изгубил надзор над региона.

През 2016 година тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в региона на границата, а от 27 септември регионът още веднъж е станал сцена на конфликти.

Предисторията за последната ескалация на напрежението сред страните, военните дейности и взаимни обвинявания можете да намерите в тези материали.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР