Армения е информирала Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол),

...
Армения е информирала Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол),
Коментари Харесай

Турция затвори въздушното си пространство за хуманитарни полети за Армения

Армения е уведомила Европейската организация за сигурност на въздухоплаването (Евроконтрол), че Турция е затворила своето въздушно пространство за превоз на филантропични доставки в републиката, заяви ТАСС.

Това се споделя в публикувано през днешния ден известие на арменския Държавен комитет за гражданска авиация.

Планираният за 15 октомври полет на Катар Еъруейз (Qatar Airways) Лос Анджелис - Ереван, с който в страната трябваше да бъде доставен филантропичен товар, няма да се състои. Самолетът трябваше да прелети над въздушното пространство на Турция, само че тя не позволи този полет. Ние имаме съображение да допускаме, че Анкара предумишлено затваря своето въздушно пространство, по отношение на което ние информирахме Евроконтрол, се споделя в известието.

Гръцкото посолство в Анкара е получило разпореждане да връчи протестна нота в турското външно министерство във връзка със снощния случай с гръцки държавен аероплан, с който е пътувал министърът на външните работи Никос Дендиас от Багдад за Атина, заяви АНА-МПА.

Както заяви по-рано гръцката държавна телевизия ЕРТ, самолетът на Дендиас е бил заставен да кръжи в продължение на 20 минути над Северен Ирак, откакто турските управляващи отдръпнали в последния миг разрешението за прекосяването му през турското въздушно пространство.

Освен това по-рано е била открита щета в гръцкия аероплан, заради която е било отсрочено визитата на Дендиас в град Ербил в Иракски Кюрдистан.

Според дипломатически източници, представени от АНА-МПА, преди връчването на нотата по своя самодейност турската страна е дала пояснения за случая, съгласно които той се дължи на техническа неточност на способената турска работа.

Въпреки това гръцкото посолство в Анкара ще връчи нотата, с цел да се подсигурява, че сходни произшествия няма да се повтарят за в бъдеще.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР