Арктическият елен е на път да се превърне в застрашен

...
Арктическият елен е на път да се превърне в застрашен
Коментари Харесай

Арктическият елен е на път да стане застрашен вид заради глобалното затопляне

Арктическият елен е на път да се трансформира в заплашен тип поради световното стопляне, заяви Би Би Си. За последните две десетилетия популацията му се е стопила с повече от половината.

Ако до преди 20 години арктическите елени са били съвсем 5 млн., то в този момент броя им е към 2,1 млн. Глобалното стопляне трансформира климата в Арктика и тундрата става по-негостоприемна за елените.

Местният тип елени се храни с ниска растителност, която се въздейства от температурите. Заради световното стопляне храната им стартира да изчезва. Друг проблем е, че по-топлият климат подкрепя развиването на разнообразни типове инсекти, които атакуват стадата от елени.

Честите превалявания в Арктика също съставляват проблем за животните. Тъй като температурите са към нулата, водата замръзва и по този метод животните се придвижват по-трудно. Ледът пречи и на храненето им, защото елените мъчно мога да го разчупят, с цел да стигнат до растителността.

Експерти считат, че стоплянето на Арктика ще продължи и по този начин ориста на елените там не наподобява добра. Наблюдава се и “събуждане ” на ледниците, които се топят от ден на ден поради стоплянето.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР