Аржентинците, които отдавна са сред най-големите любители на месото в

...
Аржентинците, които отдавна са сред най-големите любители на месото в
Коментари Харесай

Говеждото става недостъпно в страната с най-страстните любители на месото в света

Аржентинците, които от дълго време са измежду най-големите фенове на месото в света, към този момент не могат да си разрешат говеждо месо.

Консумацията на говеждо месо в страната е спаднала до най-ниското си равнище от един век насам. Причината за това е разразилата се мощна локална инфлация, както и голямото търсене на говеждо месо в други елементи на света.

Равносметката е неприятна вест за Аржентина, която по принцип се съревновава със съседката си Уругвай за купата " най-големия месояд в света на глава от популацията ", пишат създателите на Bloomberg.
 Аржентина постанова валутен надзор в отбрана на стопанската система
Аржентина постанова валутен надзор в отбрана на стопанската система

Ограничава се пазаруването на задгранична валута

Липсата на говеждо месо и неговата по-малка досегаемост се дефинират като злополучие съгласно някои аржентинци. Новият президент на страната Алберто Фернандес към този момент работи по преструктурирането на задълженията и като цяло стопанската система на страната, е на мнение, че страната се нуждае от възобновление. Той желае да наложи ограничавания върху цените на говеждото в супермаркетите, с цел да направи по този начин мечтаното месо по-достъпно до хората.

Хранителният артикул стана спорна част от ориентираната към потребителите икономическа тактика на Фернандес. Анализаторите са на мнение, че това се дължи на предходните сходни политики, които се оказаха несполучливи.

Подобна мярка няма да се ползва за първи път. През 2006 година към този момент починалият президент Нестор Киршнер краткотрайно спря целия експорт на говеждо месо от Аржентина, с цел да поддържа локалните цени под надзор. Неговата вдовица Кристина Елизабет Фернандес де Киршнер също поддържаше политика за говеждото месо по време на двата си мандата като държавен глава.

През 12-те години, в които Киршнер управляваха страната, домашното ползване на говеждо месо се подхранваше с периодически забрани за експорт и ограничение на цените. Впоследствие обаче се оказа, че тези ограничения са контрапродуктивни, защото доста фермери просто взеха решение да изоставен бизнеса. Стадата от добитък понижиха, което докара по-малки ресурси.

Маурисио Макри, който беше президент сред Кристина Киршнер и Фернандес, наложи дерегулации във връзка с говеждото, като по този метод подтиква износа, което докара до увеличение на стадата и стабилизиране на промишлеността.
 Аржентина увеличи лихвата до 60%
Аржентина увеличи лихвата до 60%

Песото обаче продължава да се срутва

Сегашните проекти на Фернандес включват провеждането на градивен разговор с фермерите по отношение на опцията за въвеждане на повече регулации за говеждо месо към системата за надзор на цените в супермаркетите. В момента цените са лимитирани за четири типа говеждо, което разрешава на месарите да компенсират дефицити, като таксуват повече за други типове. Това от своя страна разрешава на фермерите да получават цялостни пазарни цени.

Сега промишлеността чака от Фернандес да се въздържи от толкоз трагична интервенция, колкото предшествениците му. Според представители на бранша въздействието на ограниченията, прилагани преди повече от десетилетие, към момента се усеща.

" Дванадесет години по-късно ние възстановихме единствено половината от добитъка, който загубихме. Стадата са лесни за заличаване, само че сложни за възобновяване. "

Миналата година аржентинците изразходваха приблизително 51 кг алено месо, което е най-ниското равнище от 1920 година насам, демонстрират данни на Камарата на месни производители в страната (CICCRA).

Икономиката на Аржентина е подготвена да се свие за трета поредна година, като в това време инфлацията надвишава 50% и растежът на заплатите изостава от растежа на цените. Всичко това трансформира говеждото месо повече в разкош, в сравнение с в нужда. През последните няколко години аржентинците се насочват към пилешко или свинско месо.

" Експортният подем " се прибавя към ценовия напън на вътрешния пазар, който записва растеж през предходната година. Това идва в миг, в който страната е изнесла 831 000 тона говеждо месо, което е доста повече от 199 000 тона през 2015 година.

Оскар Марадей, който има месарски магазин, не вижда благоприятни условия за възобновяване. Продажбите му са паднали с 40% през предходната година, която той с лекост дефинира като една от най-лошите в неговата 36-годишна процедура в Буенос Айрес. Преди единствено година той е закупувал говеждото месо от търговци на едро на 143 песо за кг. Сега той заплаща 203 песо, защото налозите, комуналните услуги и другите разноски са по-високи.

" Не е проблем да ядем по-малко говеждо месо. Проблемът е в загубата на покупателната дарба ", добави Марадей.
 Аржентина внася по десетки милиони $ с съвсем всеки полет към страната
Аржентина внася по десетки милиони $ с съвсем всеки полет към страната

Дори с постоянните пътнически полети от Англия и САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР