Аржентинският Сенат започна разискванията, преди да гласува дали да бъдат

...
Аржентинският Сенат започна разискванията, преди да гласува дали да бъдат
Коментари Харесай

В аржентинския Сенат започнаха дискусии относно абортите

Аржентинският Сенат стартира разискванията, преди да гласоподава дали да бъдат легализирани абортите до 14-тата седмица от бременността. Това става след повече от десетилетие на пропаганда на феминистки организации, съобщи ДПА.

През юни съответният законопроект беше признат от долната камара на Народното събрание. Сенатът обаче има последната дума и се чака да гласоподава срещу законопроекта с гласовете на 38 от 72 сенатори. Смята се за допустимо и Сенатът да внесе промени в законопроетка и по-късно да го върне в Камарата на депутатите.

Някои сенатори обявиха, че се разискват и други други възможности, като да вземем за пример абортите да бъдат декриминализирани.

Пред постройката на аржентинския Конгрес се събраха хиляди хора. Площадът начело беше разграничен сред последователи и съперници на абортите - последователите бяха със зелено, а съперниците - със синьо.

"Борим се за правата и свободата си ", обявиха по-рано уредниците на акцията в поддръжка на абортите.

Архиепископът на Буенос Айрес Марио Поли обаче се разгласи срещу абортите. По време на съвещанието на Сената Католическата черква отслужи литургии и прикани католиците да показват против абортите. Преди това папа Франциск дефинира съзнателното преустановяване на бременността като "зверство " и го съпостави с нацизма.

В Аржентина бременността е разрешено да бъде прекъсната единствено при обезчестяване или при риск за живота на майката.

С новия законопроект ще се разреши на майките да вършат безвъзмездни аборти в публичните лечебни заведения до 14-тата седмица от бременността.

Президентът Маурисио Макри призоваваше Народното събрание да разиска въпроса, въпреки да съобщи, че той персонално е "за живота ".

"Няма значение какъв ще е резултатът " от гласуването, написа той през днешния ден в Туитър.

Според организации на гражданското общество всяка година в Аржентина се правят по 500 000 противозаконни аборта, въпреки че специалисти оспориха тези данни, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР