Аржентинският президент Маурисио Макри обяви днес увеличение на заплатите и

Аржентинският президент Маурисио Макри обяви днес увеличение на заплатите и ...

По-малки данъци и по-високи заплати в Аржентина.

Аржентинският президент Маурисио Макри обяви днес увеличение на заплатите и намаляване на данъците, за да помогне за облекчаване на икономиката, разтърсена от шоковия уикенд, белязан от изборното му поражение от основния му ляв съперник в предварителните избори, предаде БГНЕС.
Макри, благоприятстващ пазара лидер, който ще търси преизбиране през октомври, заяви, че ще намали данъците върху доходите на работниците, ще увеличи субсидиите и ще въведе 90-дневно замразяване на цените на горивата, за да помогне за облекчаване на икономическия шок.
Истинско финансово бедствие застигна Аржентина, след като станаха ясни резултатите от предварителните избори за президент.
Основният борсов индекс в Буенос Айрес, Мервал, се срина с 37 процента, а песото се обезцени с 25 процента спрямо долара само за един ден.
Някои от най-търгуваните акции в страната загубиха една трета от стойността си само за два часа.
Циментовият гигант Лома Негра загуби 50 процента от стойността си, а електрическата компания Пампа Енергия около 30.
Президентските избори са след 2 месеца, но в неделя се проведе предварителния вот, който отсява кандидатите с под 1,5 процента подкрепа.
Избраникът на левите Алберто Фернандес спечели със значителна преднина пред консервативния настоящ президент Маурисио Макри.
Макри е предпочитаният победител за бизнеса и инвеститорите, защото се нагърби с политика на икономии и реформи, които се считат от експертите за необходими за оздравяването на икономиката и финансите на Аржентина.
Икономиите, обаче, правят Макри непопулярен у дома. Въпреки неговите усилия, икономиката все още е в рецесия, а инфлацията миналата година беше 22 процента.
Около 32 процента от аржентинците са засегнати от ширещата се бедност в страната.

Източник: actualno.com