Аржентински учени установиха, че вид финка, зебровият амадин, пее насън

...
Аржентински учени установиха, че вид финка, зебровият амадин, пее насън
Коментари Харесай

Учени откриха птици, които пеят насън

Аржентински учени откриха, че тип финка, зебровият амадин, пее насън и раздвижва гласовите си мускули, написа в. "Дейли мейл ".

Откритието било направено от екип от университета в Буенос Айрес. Специалистите установили, че по време на сън мозъкът на тези птици им дава команди, които задействат мускулите на пеенето, както когато са в будно положение. При проучванията било открито, че упоменатите придвижванията варирали, което идва да покаже, че птиците изпълнявали разнообразни версии на една и съща ария.

Аржентинските учени пускали записи на песни на финките до момента в който са в сънно положение. Именно тогава били следени необикновените им реакции.

Зебровите амадини задействали само вокалната си мускулатура, само че не и респираторния си тракт. Поради тази причина те не издавали звуци, до момента в който пеят насън. По време на опитите учените прикрепили електроди към мускулите, употребявани при пеене. Ако се пусне въздух в гласовия орган на финката, тогава може да се чуе и звукът от песента й в сънно положение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР