Аржентина стана първата в света страна, одобрила отглеждането и консумирането

...
Аржентина стана първата в света страна, одобрила отглеждането и консумирането
Коментари Харесай

Аржентина става първата страна, разрешила генно модифицираната пшеница

Аржентина стана първата в света страна, одобрила развъждането и консумирането на генетично модифицирана пшеница, разгласи нощес аржентинското министерство на селското стопанство, представено от Франс прес.

Научната комисия към министерството показва в известие, че е одобрила резистентен на сушата вид пшеница в Аржентина, която е четвъртият по величина експортьор на тази просвета.

Това е първата в света зелена светлина за генномодифицирана пшеница, издръжлива на суша, отбелязва Националната комисия за просвета и технологии. Комисията прецизира, че аржентинската ГМО пшеница ще би трябвало да бъде утвърдена от Бразилия, най-големия изхабен пазар на страната, с цел да може тази просвета да бъде рентабилна.

Около 45% от експорта на аржентинската пшеница през 2019 година бе пласирана в  Бразилия. Други основни пазари на културата са Индонезия, Чили и Кения.

Устойчивата на суша пшеница HB4 е създадена от аржентинската биотехнологична компания Bioceres в съдействие с Националния университет и Националната комисия за просвета и технологии.

През 2019 година Аржентина бе 8-мият максимален производител на пшеница в света с към 20 млн. тона продукция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР