Аржентина повиши водещата си лихва от 40 процента на 45

...
Аржентина повиши водещата си лихва от 40 процента на 45
Коментари Харесай

Аржентина вдигна основната си лихва, за да спре поевтиняването на песото

Аржентина увеличи водещата си рента от 40 % на 45 %, с цел да спре спада на курса на аржентинското песо, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Песото се обезцени с 2,83 % по отношение на $ сред петък и понеделник, натрупвайки близо 10 % загуба за две седмици, добавя Франс прес.

В Буенос Айрес при закриването на валутната търговия един $ се разменяше против 30,72 песо, като за първи път през вчерашния ден бе преминат прагът от 30 песо.

Правителството реши през вчерашния ден следобяд краткотрайно да спре продажбата на долари, а централната банка заяви, че ще пусне в обращение през днешния ден 500 милиона $ от запасите си, с цел да покрие търсенето и да стабилизира песото.

От началото на годината неналичието на доверие в песото се задълбочи и търсенето на долари докара до поевтиняването на локалната валута с 40 %. Първият спад на курса на песото се случи, откакто Съединени американски щати покачиха главната си рента.

През последните дни валутата и на друга страна с нововъзникваща пазарна стопанска система - Турция - също поевтиня (40 % за три месеца).

Аржентина подписа съглашение с Международния валутен фонд (МВФ) за заем от 50 милиарда $ за стабилизиране на стопанската система, наранена от 30-процентна инфлация за последните 12 месеца.

МВФ през вчерашния ден още веднъж изрази доверие в аржентинските управляващи и тяхната политика на понижаване на краткосрочните облигации " лебак ", издавани от централната банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР