Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира

...
Аржентина наложи валутен контрол върху песото в опит да стабилизира
Коментари Харесай

Аржентина въведе валутен контрол, за да се справи с кризата

Аржентина наложи валутен надзор върху песото в опит да стабилизира пазарите, защото страната е изправена пред задълбочаваща се финансова рецесия, осведоми Би Би Си. Правителството ще ограничи покупките на задгранична валута след внезапен спад на песото.

Фирмите ще би трябвало да търсят позволение от централната банка, с цел да продават песо, да купуват задгранична валута и да правят преводи в чужбина. Аржентина също се опита да отсрочи заплащанията на дълга си към Международния валутен фонд (МВФ) в опит да се оправи с рецесията.

В формален бюлетин, оповестен през вчерашния ден, държавното управление съобщи, че е належащо да се одобряват "редица изключителни ограничения за обезпечаване на естественото действие на стопанската система, за поддържане на равнището на интензивност и претовареност и отбрана на потребителите ". Централната банка съобщи, че ограниченията са нужни за "поддържане на валутната непоклатимост ".

Освен това от банката оповестиха, че хората ще могат да продължат да купуват щатски долари, само че в случай че сумата надвишава 10 000 $ месечно, ще би трябвало да желаят позволение за това.

Аржентина се бори с финансовата рецесия, която се изостри след загубата на сегашния президент в извършените неотдавна първоначални избори. Песото падна до рекордно ниско равнище предишния месец, откакто вотът сподели, че удобното за бизнеса държавно управление на президента Маурисио Макри евентуално ще бъде свалено през октомври. Макри беше определен през 2015 година с обещания да ускори стопанската система на Аржентина с редица демократични стопански промени.

Страната обаче е в дълбока криза. Тя има една от най-високите инфлационни равнища в света, достигащи 22% през първата половина на годината. Икономиката на Аржентина се сви с 5,8% през първото тримесечие на 2019 година, откакто през предходната година се сви с 2,5%. Три милиона души паднаха под прага на беднотия през последната година.

Миналата седмица Аржентина съобщи, че ще се стреми да преструктурира дълга си към МВФ посредством удължение на падежа. Това ще даде на страната повече време да върне парите, които дължи на МВФ.

Рейтинговите организации, в това число Standard & Poor's и Fitch, третираха този ход като просрочие и намалиха кредитния рейтинг на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР