Аржентина е страната, която изпраща най-много свои футболни треньори да

...
Аржентина е страната, която изпраща най-много свои футболни треньори да
Коментари Харесай

Аржентина е най-големият "износител" на треньори във футбола

Аржентина е страната, която изпраща най-вече свои футболни треньори да работят в непознати шампионати. Това сочи отчетът на интернационалния център за спортни изследвания (CIES) на тематика разнообразието на наставниците в професионалния футбол. Изследването обгръща 1875 клуба от 128 лиги в 91 страни.

Данните сочат, че към 1 юни 2020 година е имало 68 аржентински треньори, назначени на контракт в 22 страни отвън родината си. Повечето от тях работят в други страни от Южна Америка, като най-вече са в Чили (11), Перу (7) и Еквадор (6). Само трима са отпред на тимове в Европа: Ернан Лосада в Белгия ( " Беерсхот " ), Диего Симеоне в Испания ( " Атлетико " ) и Марсело Биелса в Англия ( " Лийдс " ).

На второ място по " експорт " на треньори е Испания с 41 свои наставници в 21 страни по света, а Топ 3 добавя Сърбия с 34-ма експерти в рекордните 24 разнообразни страни. По брой дестинации се открояват още Португалия, която заема шеста позиция с 25 треньори в 17 страни, и Уругвай на седмо място с 24 треньори в 16 страни.

България дели 48-о място с още девет страни, които имат по двама свои треньори в чужбина. В нашия случай това са Ивайло Петев, работещ от една година в полския " Ягелония ", и Стойчо Младенов, който от три сезона е отпред на казахстанския " Кайсар ".

Анализът на CIES е открил, че задграничното наличие на треньори е по-осезаемо от това на легионерите измежду играчите. Данните демонстрират, че 28,3% от наставниците в изследваните клубове са чужденци, до момента в който привлечените от чужбина футболисти са 24,7%. Най-масирано е наличието на непознати експерти в пет от елитните шампионати в Азия, където те надвишават 4/5 от всички треньори: Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Индия и Китай.

В 24 от изследваните лиги най-малко половината наставници не са локални, а единствено в 14 от шампионатите няма нито един " импортиран " експерт. В елитното състезание на България към 1 юни работеха четирима чужденци, които представляваха съвсем 1/3 от общо 14-те треньори (28,6%): чехът Павел Върба ( " Лудогорец " ), освободеният след това сърбин Милош Крушчич ( " ЦСКА-София " ), босненецът Бруно Акрапович ( " Локомотив ", Пд) и сърбинът Златомир Загорчич ( " Славия " ).

Средната възраст на всички изследвани треньори е 48,8 години. Статистически най-младите наставници работят в естонското състезание, където междинната възраст на десетте експерти е 41 години. На противоположния полюс пък е втора дивизия на Турция, където междинната възраст на треньорите е най-висока – 54,9 години.

Най-младият ментор в международен мащаб е норвежецът Оле Мартин Неселкуист, който на 24 юни е навършил 27 година, само че към този момент година и половина води втородивизионния " Стрьомен " в родината си. Доайенът в специалността пък е турчинът Хамди Илмаз (74,5 г.), който е отпред на локалния втородивизионен " Кечийоренгюджю ".

Към 1 юни 2020 година междинната дълготрайност на задържане на работното място измежду футболните треньори е 480 дни. Според статистиката най-рядко се сменят наставниците в Уелс, където междинният стаж е 943 дни, а най-често работата си губят експертите в Серия Б на Бразилия – там междинната продължителност на съдействието е едвам 122 дни.

Понастоящем треньорът с най-дълъг престой на поста си е Бруно Лузи, който управлява френския втородивизионен " Шамбли " към този момент 19 години. Още девет наставници са отпред на своите тимове повече от десетилетие, в това число двама от по над 15 години – Стивън Бакстър ( " Крусейдърс ", СИрл) и Майк Анхойзер ( " Чарлстън Батъри ", САЩ).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР