Арихон, наричан още Арахон от Фигалия, бил панкратиаст (атлет, занимаващ

...
Арихон, наричан още Арахон от Фигалия, бил панкратиаст (атлет, занимаващ
Коментари Харесай

Как мъртъв атлет спечелил Олимпийските игри

Арихон, именуван още Арахон от Фигалия, бил панкратиаст (атлет, занимаващ се с панкратион – античен тип борба) и живял в VI-ти век прочие н. е. Той победил на Олимпийските игри през 572 и 568 година прочие н. е.

През 564 година Арихон достигнал до финала за трети път, само че в края на съревованието съперникът му го хванал по този начин, че той не можел да направи към този момент нито едно придвижване. Според легендата, тогава треньорът на Арихон извикал: „ Какво отлично заравяне ще е, в случай че не спечелиш Олимпиадата “.

Перспективата за почетна гибел Арихон употребявал рационално: той се възползвал от краткотрайната уязвимост на съперника и обвил крайници му със своя крайник, като му направил ключ на глезена. И с цел да направи маневрата по-ефективна, хвърлил тялото на съперника си наляво. В резултат кракът на другия герой бил строшен и поради непоносимата болежка, той направил знак на съдията, че се предава.

Но в това време съперникът не пуснал врата на Арихон и от неочакваното придвижване вратът се счупил. Смъртта била мигновена. Въпреки гибелта, точно Арихон бил разгласен за победител. По този метод той въплъщава известния лозунг „ Победа или гибел “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР