Ариго Саки не живее само с миналото, на 71 г.

...
Ариго Саки не живее само с миналото, на 71 г.
Коментари Харесай

Гатузо ще се справи с горещия картоф Милан

Ариго Саки не живее единствено с предишното, на 71 година отделя по няколко часа на ден за физически извършения. Патриарха, който изведе освен италианския футбол в модерната епоха, дава своята присъда за настоящото положение на играта.

Саки, Наполи - Юве (0:1), Юве - Рома (1:0), Наполи - Интер (0:0), Юве - Интер (0:0)- все грозни мачове, които трябваше да бъдат реклама на италианския футбол?

- Преди няколко гледах среща на Манчестър Сити с другар. Предложих му - " Хайде да отидем да пием чай ". Той отвърна - " Но те още играят ". Аз му обясних - " Вече сме видели толкоз доста красиви неща, различен път ще забележим и други ". Ако на Наполи - Юве не си видял гола на Игуаин, значи си си изгубил времето.

Защо сме толкоз непривлекателни?

- Защото сме на тактиката отпреди 70 година Мислим единствено за успеха, а не за храброст кураж, хубост и страст. На Евро 2000 след триумфа с дузпи против Холандия на полуфинала, техническият шеф на УЕФА Анди Роксбърг ми сподели: " Ако Италия завоюва купата, ще се върнем 20 година обратно ".

Щяхме ли да влезем в бъдещето, в случай че под вашето управление скуадрата бе спечелила международната купа през 1994 година?

- Не. Моят Милан завоюва всичко и беше приет от всички. Бе мощен, вълнуващ образец. Винаги го споделям на моите испански другари: удряйки с 5:0 Реал (М), се научихме по какъв начин да играем... Преди това бяхме индивидуалисти като тях. Заедно с Костакурта преди години гледахме мач сред младежите на Италия и Дания. Индивидуално ги превъзхождахме, само че те бяха повече тим и завоюваха. Били разяснява - " Всички се учат от нас, единствено не и в Италия ". Това е и въпрос на история.

 Никола Калинич още веднъж отхвърли китайските милиони
Никола Калинич още веднъж отхвърли китайските милиони

Нападателят желае да се бори за мястото си в Милан

В какъв смисъл?

- Почти постоянно сме били завладявани или окупирани. Защитаваме се с ловкост и като отстъпваме. Играем футбол като на война - стреляме, когато врагът сбърка. Футболът е отражение на историята и обществото: ние сме остаряла страна, в икономическа, културна и морална рецесия, небогати на нови хрумвания за смяна. В Серия А виждам доста сформира и малко тимове. Отборът се движи синхронизирано и плътно. Съставите са от групи играчи, разпръснати на нереални дистанции.

Не отстъпваме ли и в самостоятелната техника?

- Заснех една реклама с Боатенг и Маркизио. А като контрапункт бе едно момче, практикуващо фристайл, което ги превъзхождаше механически. Но той играеше на аматьорско равнище. Затова му отделих малко време, с цел да го науча на групова игра. Ако тимът е стилен и се приближи до топката в точното време, ще бъде по-лесно да го спрете. Притежавайки 60% топката, то и докосванията ви ще се подобрят. Ако сте следили Гулит на подготовка, ще забележите, че техниката му е посредствена, само че на мач не позволява неточности. Защото той притежаваше техника за играта, а не за цирка. Един ден Грациани ми сподели - " Какво си сторил с Анджело Коломбо? Когато бе в Удинезе не можеше да направи едно положително центриране... ". Той просто изкара университет - играеше изобретателен футбол, постоянно с топката в краката и се усъвършенства. Мандела имаше една мисъл - " Аз в никакъв случай не изгубвам - или спечелвам, или се изучавам ". Така е и с офанзивния футбол.

Не изглеждаше обаче Ван Бастен да обожава тактиката...

- Един ден ми остави на бюрото записка - " Мистер, да създадем свободна подготовка ". При мен те бяха тематични. Ако в неделния мач сме играли с доста дълги подавания, на идващия ден ги карах да си подават най-вече по земя. Марко си мислеше, че италианците сме изостанали. Казах му, че когато сме спечелили първите си две международни трофеи, Холандия е била още под водата... Един ден той ми призна - " Не ми харесва, тъй като е прекомерно тежко ". Отговорих му - " Първо: в никакъв случай не съм виждал победа без труд. Второ: би трябвало да се забавлявате, откакто толкоз доста хора се радват на играта ни ".

Дибала също имаше проблеми с Алегри в Ювентус.

- Винаги съм го харесвал. Препоръчах го на Реал (М) и Милан, а когато работех в Коверчано, го попитах дали желае да играе за Италия. Дибала обаче би трябвало да одобри, че от време на време ще е запаса. А най-хубавата му позиция е да атакува от дълбочина. Херман Хесе е изцяло прав - добре е да си образован, само че още по-добре е да си толерантен.

 Пауло Дибала подготвен за мачовете с Тотнъм
Дибала изцяло подготвен за мачовете с Тотнъм

Аржентинецът с разтежение на дясното бедро

Не може да се отхвърли, че Наполи играе красиво?

- Сари изпрати Наполи в бъдещето. Той не разполага с топиграч и все пак тимът играе качествено. Потвърждава го и напредъкът у Кулибали, Гулам, Мертенс, Инсинье... Титлата би била заслужена награда за смелостта и хубостта. Но Наполи не разполага с ресурсите на Ювентус - с голмайстор като Игуаин и опция като Куадрадо. Каквото и да се случи, Сари е победител.

Кои други треньори ви вършат усещане?

- Джампаоло (Сампдория), с който се свързах незабавно, когато Ферара напусна младежка скуадра (до 21 г.), и Гасперини (Аталанта), които сътвориха неповторима симбиоза сред клуба и града. Ди Франческо (Рома) също е доста добър. Те постановат самоуверен и оптимистичен футбол. Както и Одо (Удинезе) и Де Дзерби (Беневенто). Но това не е елементарно. Навремето преди мач Милан - Наполи бях на ресторант със брачната половинка си. Имаше и публицисти и един се приближи до масата ни и попита - " Кой ще пази Марадона, ние направихме залози? ". Единият бе за Барези, другият за Тасоти, третият за Гали... Съпругата ми, която не следи изключително футбола, се обърна към мен - " Но вие не играете ли зона? ". Ако някой не желае да разбере...

 Алегри: Сравненията с Роналдо и Меси са нездравословни за Дибала
Алегри: Сравненията с Роналдо и Меси са нездравословни за Дибала

" Това са чудовища, а той е на 24 години ", съобщи треньорът на Ювентус

Ди Франческо също има проблеми с Наинголан и китайските милиони.

- Казах преди - футболът е отражение на обществото. Рим е най-красивият град в света, само че се задушава от боклука. Противоречия, проблеми. Трудно е да се печели. Неслучайно Капело споделя - " Една купа с Рома се равнява на 10 с Ювентус ".

Как е Лацио?

- Играе ужасно - с лекост и положителни хрумвания. Симоне Индзаги не задълбава толкоз тактически, само че тимът се забавлява на открито, както и вкъщи. Обадих се на спортния шеф Таре да го поздравя - има усет за играчите като малко на брой.

А Интер?

- Ако най-хубавият ви футболист Икарди получава малко топки, има проблем. " Нерадзурите " имат огромна опция за напредък, в случай че подобрят играта си.

И вас ли ви свива стомаха от играта на Милан?

- Има една огромна неопределеност. Лятото бе направена зашеметяваща трансферна акция, само че беше ли играта сложена в центъра на плана? Проверени ли бяха професионализмът и съвместимостта на определените? Подходящи ли са за играта? Гатузо получи парещ картоф, само че знае по какъв начин да извлече най-хубавото от всички.

 Милан ще направи всичко, с цел да завоюва Лига Европа
Милан ще направи всичко, с цел да завоюва Лига Европа

Гатузо ще употребява всичките си титуляри против Лудогорец

Какво бихте създали в днешния Милан?

- Винаги съм казвал на Барези - " Франко, буйствувам от всяка твоя изритана топка ". В момента Милан има още по-голяма потребност да бъде стегнат и стилен. Подобно на Наполи. За да завоюва време, когато ще се появи и играта.

Какво е нужно за бъдещия подем на италианския футбол?

- Само Реал (М) влага в школата си толкоз, колкото всички клубове у нас. Това, че суперкурсът е понижен до 32 дни, е засегнатост към културата ни. В Испания той продължава година и половина. Трябва да се отворят центрове за образование на треньорите в школите. Съобразявайки се с това, в Коверчано обърнахме внимание на образованието. Не знам дали ще създадем положителни играчи, сигурно по-добри мъже. Обучавайте децата да търсят отборни победи в страна на индивидуалистите. Увеличихме интернационалните срещи с 30-40%, с цел да подпомогнем сравнението и растежа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР