Арианите, силни при царския двор, се съгласили на това, понеже

...
Арианите, силни при царския двор, се съгласили на това, понеже
Коментари Харесай

Днес Почитаме Защитника На Истината Евсевий Самосатски, Но Преданията Са Изумителни!

Арианите, мощни при царския двор, се съгласили на това, тъй като смятали, че Мелетий е техен съидейник. Но още от първите думи на новия свещеник към антиохийския народ всички разбрали, че той ще бъде прекомерно ревнив бранител на православието.

Тогава арианите почнали да го преследват и скоро убедили царя да го смъкна и прати на изгнание. А при Евсевий се пазел актът за избирането на Мелетий, подписан от всички участници в избора. Арианите поискали да им се съобщи този акт, който свидетелсвал срещу тях. Евсевий отказал това. Те го заплашвали, че ще му отсекат дясната ръка. Евсевий им протегнал и двете ръце, като споделил: ‘‘Отсечете и двете, само че общото решение, доказващо законността на Мелетиевия избор и беззаконието на арианите, няма да ви предам, с изключение на по решение на събора’‘.

Арианите се върнали празни и самичък царят похвалил твърдия дух на достойния самосатски свещеник. В царуването на Юлиан Отстъпник, когато Христовата черква се подложила на нови гонения, св. Евсевий продължавал твърдо и неуклонно да служи на Господа, като подкрепял слабите и се стараел да усмири вълненията, на всички места причинявани от гонението и от еретическото обучение.

Такава също активност му предстояла и при император Валент - новия настойник на арианството. Тогава всички православни епископи се сдружили и с общи сили се стремели да противодействат на злото, което бързо се популяризирало.

Името на Евсевий Самосатски се загатва наред с твърдите бранители на истината. Както доста епископи - бранители на същинската религия, по този начин и Евсевий бил подложен на гонение и пратен на изгнание. На негово място бил назначен арианин. Новият император Грациан върнал на катедрите всички православни епископи. Тогава и св. Евсевий се върнал в Самосат, само че скоро починал от раната, която една жена - арианка му нанесла по главата.

2. Свв. мъченици Галактион и Юлиания
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР