Архивни снимки и документи за Трети пехотен бдински полк ще

...
Архивни снимки и документи за Трети пехотен бдински полк ще
Коментари Харесай

Изложба разказва историята на Трети пехотен бдински полк

Архивни фотоси и документи за Трети пехотен бдински полк ще бъдат показани в изложба-албум във Видин. Документалната експозиция "Памет за Трети пехотен бдински полк " е основана от "Държавен списък " Видин. Тя е отдадена на 135 години от основаването на полка и на Деня на архивистите в България, който се отбелязва на 10 октомври, изясни ръководителят на видинския списък Светлана Кръстева.
"Традиционно означаваме Деня на архивистите в България с наша изява, най-често с галерия. През тази година има едно съвпадане с годишнина на Трети пехотен бдински полк, който е образуван по предложение на военния министър, с отчет от 10 октомври 1884 година, утвърден с декрет от 12 октомври същата година, публикуван от княз Александър Батенберг. Той е един от осемте пеши полка, които се основават с този декрет. За пълководец е назначен подполк. Михаил Маслов. За своето битие бдинският полк е постигнал неувяхваща бойна популярност... ", сподели Кръстева.
Снимков материал от някои от последните дарения, постъпили във фонда на видинския списък, са включени в изложбата. Подготвени са общо 11 табла, проследяващи историята на полка, добави Светлана Кръстева:
"Включени са фотоси от спокойно и военно време, ще разкажем историята на полка. Едно от таблата е отдадено само че командирите, а друго на военния оркестър, трето показва бдинци в изобразителното изкуство. Най-много са фотосите от Първата международна война. В едно табло сме събрали фотоси на бдинци, паднали на бойното поле. Отделно ще бъдат експонирани и истински документи за историята на полка... "
Изложбата ще бъде открита на 10 октомври, от 17:00 часа, в постройката на "Държавен списък " Видин. По време на церемонията ще бъдат отличени последните донори на архива, а по-късно ще бъдат поднесени цветя на паметника на Бдинци на централния площад във Видин.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР