Архивни непоказвани документи и снимки потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското

...
Архивни непоказвани документи и снимки потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското
Коментари Харесай

Архивни документи потвърждават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание

Архивни непоказвани документи и фотоси удостоверяват българския темперамент на Илинденско-Преображенското въстание , оповестява БГНЕС.

" Те съдържат скъпа информация , включително способна да обърне досегашните тези на историографията , включително и нашата. Изпускам, това което настояват в Скопие, тъй като там фалшификацията е цялостна , както излиза наяве и от документите ", разяснява Евгений Еков, основен специалист в " Централен държавен списък " на Държавната организация " Архиви ".

По думите му тези документи са от фондовете на членове на основния щаб на въстанието Анастас Лозанчев, Дамян Груев, Михаил Герджиков, както и от фондове на Македонските патриотични организации и на Иван Михайлов.

Те са свързани с метода, по който е взето решението за оповестяването на Илинденско-Преображенското въстание през януари 1903 година в Солун.

Става ясна помощта, която оказва българската страна при подготовката и повдигането на въстанието. Има информация за ръководителите и четите, които вземат участие в него .

Разкриват се и голям брой легенди , свързани с въстанието.

Развенчава се изказванието, че въстанието не е българско , че българската страна няма никакво присъединяване в неговата подготовка и осъществяване и че са две въстания.

Тогавашният български министър на войната ген. Стефан Паприков е директно обвързван с решението за въстание . Ген. Паприков подрежда отварянето на складовете в Бургас за 200 пушки " Бердана " с 60 000 патрона и пушки " Манлихер " с 6000 патрона ", като по този начин се въоръжава ударното ядро в Одринския революционен окръг.

Заради тази си постъпка генералът е заставен да си подаде оставката , защото действието оказва се на необятната общност.

Еков разяснява, че за жалост днешните политици на България очевидно са пропуснали да преговорят поуките от Илинден и Преображение и Княжество България от това време, има повтаряне на неточности, които към този момент са направени .

Българската страна е незадоволителна дейна при показване и отстояване на българската позиция по отношение на РСМ.

Продължава някаква религия, че когато сме прави , автоматизирано това ще ни обезпечава поддръжка от " огромните страни " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР